Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj suđenja za Stambolića i Budvu

Beograd -- Optužnica je iskonstruisana, a tužilac nema nijedan dokaz, poručila odbrana optuženih za ubistvo Stambolića i atentat u Budvi.

Advokati bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije, optuženih da su ubili nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića i pokušali da ubiju lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, traže od suda sudu da donese oslobađajuće presude.

Svi advokati petorice optuženih pripadnika JSO-a ponovili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su da svedok-saradnik laže, da je napamet naučio da ono što je tužilac navodno od njega tražio, a jedan od advokata otišao je i dalje, nazvavši svedoka-saradnika državnim lažovom broj jedan.

Inače, svedok-saradnik je, prema optužnici, ukazao na mesto gde je ubijen i pokopan Ivan Stambolić, kao i na okolnosti pod kojima se to desilo i imenovao izvršioce. Neki od njih priznali su zločin u istrazi. Sada njihovi advokati kažu da su te izjave date pod pritiskom i u vreme "neustavnog vanrednog stanja".

Advokat Branka Berčeka, koji je prema optužnici pucao u potiljak lisicama vezanom Ivanu Stamboliću, veruje da brojne činjenice ukazuju da Stambolić nije ubijen na Fruškoj Gori, već da je telo premešteno sa nekog drugog mesta, te da sigurno svedok-saradnik laže.

Isti čovek optužen je i da je ispalio osam metaka, od kojih su dva lakše ranila Vuka Draškovića. Njegov advokat brani ga tako što kaže da optužnica ima "neverovatnu konstrukciju", po kojoj je visoko obučeni profesionalac promašio osam puta iz neposredne blizine, za šta je nagrađen sa 10.000 nemačkih maraka.

Advokati su ponovo replicirali tužiocu, koji je naveo da se sudi bivšem režimu Slobodana Miloševića, koji je naredio ubistva svojih političkih protivnika. Oni su ocenili da Milošević tako nešto nije imao razloga da uradi jer oni nisu mogli da ga ugroze, ali su s druge strane, kontradiktorno prvom stavu, ocenili da je Miloševićev režim tada bio toliko oslabljen da su neki centri moći hteli da mu zadaju samrtnički udarac. Više njih apelovalo je na sudsko veće da sudi nezavisno uz optužbe medija da su presude već više puta donete. Odbrane nekadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovića i pripadnika DB-a Milorada Bracanovića, kao i optuženi, trebalo bi da daju završne reči sutra.

Tužilaštvo je u završnoj reči u utorak tražilo maksimalne kazne od 40 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.