Izvor: B92, 28.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj sudijske dužnosti Kljajevića

Beograd -- Marko Kljajević danas posetio zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici i razdužio stvari koje su mu bile date na korišćenje.

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić naveo je u saopštenju da je danas prestala dužnost sudiji tog suda Marku Kljajeviću, koji je bio predsedavajući veća na suđenju za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića.

Važić je napisao da je postupanje Kljajevića i sudskog veća u procesu za ubistvo premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo korektno i u skladu sa zakonom: "Ogroman teret odgovornosti koje nosi postupanje u ovom predmetu, sudija Kljajević i članovi sudskog veća su izneli na način koji zaslužuje poštovanje". Prema njegovim rečima, suđenje za ubistvo Đinđića je verovatno najznačajniji krivični predmet u novijoj istoriji srpskog pravosuđa.

Važić je kazao da je zahtev za prestanak sudijske dužnosti za svakog sudiju lični čin, ali i teška i bolna odluka: "Negativan odnos dela javnosti i medija i negativna reakcija na ovakvu odluku sudije Kljajevića u ovom, kao i u svakom drugom slučaju, jeste svačije demokratsko pravo." Međutim, prema njegovim rečima, krajnje neprihvatljive kvalifikacije i insinuacije koje se koriste tom prilikom, mogu da dovedu u pitanje i sam postupak u kojem je postupalo veće koje je predvodio Kljajević.

Marko Kljajević je nedavno za list Danas izjavio da je jedini razlog za njegovo povlačenje sa mesta predsedavajućeg veća na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića bio pritisak, odnosno hapšenje njegovog brata Gorana, osumnjičenog za pripadnost "stečajnoj mafiji". "Nisam više mogao da sudim slobodno. To znači da sam bio pod raznim vrstama pritisaka. Od porodičnih, preko medijskih, pa i političkih, do mojih ličnih, unutrašnjih", rekao je Kljajević.

Novi predsedavajući sudskog veća na suđenju za ubistvo Đinđića je sudija Nata Mesarević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.