Izvor: Blic, 20.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Srbin optužuje KPS za maltretiranje

Kosovski Srbin N.D. iz Gračanice optužio je pripadnike Kosovske policijske službe (KPS) da su ga bez razloga priveli, a potom i fizički maltretirali.



Prema sopstvenim rečima, N.D. je priveden juče ispred manastira Gračanica, gde se nalazio sa sestrom. On je novinarima ispričao da su se policajci smejali njegovoj sestri, a da je on, videvši to, opsovao.

"Oni su izašli iz džipa i uperili pištoj u mene. Savili su mi ruku i ugurali u auto. Dvojica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između kojih sam sedeo tukli su me sve do policijske stanice, a kada smo tamo stigli, ubacili su me u jednu prostoriju i nastavili da me tuku po licu, bubrezima, kičmi i genitalijama", rekao je N.D. u izjavi KiM radiju.

Mladić je objasnio da su policajci zahtevali od njega da prizna da je njih psovao. Nakon davanja izjave, N.D. je pušten kući. Prema njegovim rečima, policajci koji su ga maltretirali službenici su policijske stanice u Prištini i u tom kraju su bili u prolazu.

Mladićev otac, Jovica Dešić, smatra da će se takvi postupci ponavljati sve dok se srpski policajci ne vrate na svoja radna mesta. Dešić je rekao da se već spekuliše da je njegov sin vređao policajce na nacionalnoj osnovi i da će zbog toga, kako je rekao, pored batina, morati i na sud.

Vršilac dužnosti komandira stanice u Gračanici Rama Krueziju izjavio je da je N.D. podneo krivičnu prijavu protiv trojice policajaca zbog prekomerne upotrebe sile prilikom privođenja.

Srpsko nacionalno veće (SNV) Kosova i Metohije najoštrije je osudilo brutalno prebijanje i ničim opravdano privođenje N.D. iz Gračanice samo zato što je, kako se navodi, odreagovao na njihovo nedolično ponašanje, namerno provociranje i dobacivanje njegovoj maloletnoj sestri.

Srpsko nacionalno veće je, tim povodom, ponovo upozorilo međunarodnu zajednicu i UNMIK da se nerešavanjem problema povratka srpskih policajaca u KPS rizikuje stvaranje većih incidenata i ugrožavanje opšte bezbednosti u Pokrajini.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Optužuje KPS za maltretiranje

Izvor: B92, 20.Maj.2008

Gračanica -- Kosovski Srbin N.D. iz Gračanice optužio je pripadnike Kosovske policijske službe (KPS) da su ga bez razloga priveli, a potom i fizički maltretirali... Prema sopstvenim rečima, N.D. je priveden juče ispred manastira Gračanica, gde se nalazio sa sestrom. On je novinarima ispričao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.