Izvor: B92, 19.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Beg zatvorenika iz Dubrave

Priština -- Veton Eljšani kaže da je u toku potraga za sedmoricom muškaraca koji su u subotu pobegli iz zatvora Dubrava, kod Istoka.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani je rekao da je nekoliko stotina pripadnika KPS-a, vojnika KFOR-a i specijalaca iz sastava međunarodne policije angažovano u potrazi za odbeglim zatvorenicima.

Prema Eljšanijevim rečima, u potrazi su angažovani i avion i helikopter.

Naglasivši da KPS intenzivno traga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za beguncima, Eljšani je izjavio da je pre podne obavljena opsežna pretraga u okruženju od 10 kilometara od zatvora, a da je tokom popodneva potraga nastavljena na teritoriji čitavog Kosova.

KPS zatražila pomoć iz regiona

Veton Eljšani je danas izjavio agenciji FoNet da je KPS zatražila pomoć od Crne Gore, Mekedonije i Albanije u potrazi za odbeglim zatvorenicima.

Eljšani nije mogao da kaže da li je pomoć zatražena i od Beograda, ali je rekao da je Srbija sigurno, preko međunarodne policijske mreže, uključena u akciju.

Eljšani je rekao da se obavlja intenzivna istraga o tome kako je pištolj mogao da bude dostavljen jednom od zatvorenika i da su zbog bekstva saslušana četiri stražara.

Eljšani je ranije izjavio da su zatvorenici pobegli "posle jednog incidenta u zatvoru". Iz zatvora su pobegli Faton Hajrizi, kome je to drugo bekstvo iz zatvora u Dubravi, Astrit Šabani, Džavit Morina, Ljirim Jakupi, Ramadan Shiti, Burim Baša i Amir Sopa.

Oni su osuđeni za različita kriminalna dela: ubistvo, pokušaj ubistva, terorizam, pljačka, kidnapovanje.

Eljšani je rekao da su oni naoružani i opasni po okolinu.

KPS je objavila i njihove fotografije i zatražila od građana da, ako imaju bilo kakve informacije, pomognu policiji da ih uhapsi.

U današnjem saopštenju KPS-a se navodi da je započelo ispitivanje četiri stražara iz zatvora Dubrava, koji su osumnjičeni da su pomogli zatvorenicima, a objavljeni su i prvi detalji o njihovom bekstvu.

"Tokom šetnje u paviljonu broj jedan, jedan od zatvorenika izvadio je pištolj TT (7.62 mm), uperio ga u stražare i zatražio da mu predaju ključeve vrata. Pošto se to nije desilo, naoružani zatvorenik počeo je da puca", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, zatvorenik je pucao u zatvorske čuvare, sve dok zajedno sa ostalom šestoricom nije prešao spoljni zid zatvora, a moguće je da su begunci imali podršku van zatvorske ograde.

Viši stepen bezbednosti na jugu Srbije

Nivo spremnosti snaga bezbednosti uz administrativnu liniju sa Kosovom u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa podignut je na najviši stepen posle bekstva sedmorice zatvorenika iz zatvora Dubrava, kod Istoka, saznaje danas FoNet iz policijskih izvora.

Tvrdi se da je razlog mogućnost da će jedan od odbeglih zatvorenika, dvadesetosmogodišnji Ljirim Jakupi, zvani Nacista, pokušati da dođe na teritoriju opštine Bujanovac, odakle potiče.

Jakupi je bio jedan od najbližih saradnika komandanta Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca Šefćeta Muslijua.

Okružni sud u Vranju je Jakupija osudio u odsustvu na 15 godina zatvora zbog terorizma i neprijateljskog udruživanja i ubistva pripadnika Bezbednosno informativne agencije Selvera Fazlijua.

Jakupi je učestvovao i u oružanim akcijama u Makedoniji, a međunarodni sud u Gnjilanu ga je osudio na sedam godina zatvora zbog otmice albanskih civila 2000. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.