Kon: Kriva se spušta, u junu se ne očekuje prisustvo virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2020, 19:57

Kon: Kriva se spušta, u junu se ne očekuje prisustvo virusa

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Srbija ušla u 10. nedelju epidemije koronavirusa kada se može očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan posto, kao i da se u junu ne očekuje prisustvo virusa u cirkulaciji.

"Ono što je činjenica jeste da on i dalje postoji, ali podsećam da su od 27. aprila počela popuštanja. U prvoj nedelji smo imali kozmetičke salone, teretane, frizerske salone, ništa se nije dogodilo, aktivnost i dalje slabi što je dobro", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kon za tv Pink.

Posle otvaranja kafića i restorana i pokretanja gradskog prevoza videće se kakav će odjek to imati, kao i polazak dece u vrtiće, kazao je Kon.

"Ovo je sve pod kontrolom, bitno je da se preduzimaju mere i da se koriste na pravi način, ali i da se vraćamo u život, jer je i to jako važno", rekao je Kon.

Kako kaže, roditelji koji će slati decu u vrtiće dobiće dobre savete od onih koji neposredno rade sa njima.

"Vaspitačice su spremne potpuno i imaju iskustva, bilo je razgovora da se deca i pripreme, ne očekujem bilo kakve probleme, ali, tu smo da ukoliko bilo šta čujemo da reagujemo. Ne očekujem da će virus na bilo koji način da se dodatno aktivira", rekao je Kon.

Što se tiče studenata koji se vraćaju u domove kaže da to jesu mesta gde može doći do zaražavanja ali dodaje da ako dođe do toga u ovoj populaciji očekuju se blaži oblici nego kod ostalih.

Kako kaže, ne očekuje nikakve probleme ni u tom segmentu društva.

Kon je istakao da za hronične bolesnike i one preko 65 godina, nije još preporučljivo da koriste gradski prevoz, bar još nedelju dana.

On je ocenio da osim sporadičnih slučajeva, mogu i dalje da se dešavaju manje epidemije.

"Nije nemoguće da virus negde uđe i da se zaraze osetljive osobe. Vrlo je važno da svako ko ima neku tegobu odmah da reaguje", rekao je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kon: U junu se ne očekuje prisustvo virusa

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Maj.2020

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je Srbija ušla u 10. nedjelju epidemije kada se može očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan posto, kao i da se u junu ne očekuje prisustvo virusa u cirkulaciji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.