Komšije i rođaci izvlačili dečake iz plamena

Izvor: Blic, 31.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije i rođaci izvlačili dečake iz plamena

RUMA - U saobraćajnoj nesreći nedaleko od Rume juče u 3.30 časova poginuli su Marko Janković (18) i Stanislav Čvorkov (16), a povređeni su Branislav C. (16), Marko Č. (17) i Vladica M. (15), svi iz Donjeg Petrovca kod Rume. Nesreća se dogodila kada je „jugo" zbog neprilagođene brzine udario u banderu.

- Video sam ih te noći, samo su projurili pored mene i mog društva. Mislim da su vozili bar 130 na sat. Udarili su u banderu. Marko je vozio, Stanislav je sedeo napred. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Marko je sam uzeo očev „jugo", njegovi nisu bili kod kuće. Majka mu je bila na putu u Bosni, a otac na poslu. Znam da su iz Donjeg Petrovca išli u Putine, u provod - priča potreseno A. Đ. iz Donjeg Petrovca, drug poginulih Marka Jankovića (18), koji je te noći vozio „jugo", i Stanislava Čvorkova (16), koji je sedeo na mestu suvozača. Mladići su se vraćali iz diskoteke u Putinama u Donji Petrovac. Sa njima u automobilu, na zadnjem sedištu, bila su trojica drugova, koji su povređeni, ali su van životne opasnosti. Branislav C. (16) je ugruvan, Marko Č. (17), rođak poginulog Stanislava, ima kopče na nogama, a Vladici M. (15) slomljena su rebra i još je u bolnici.

Marko Janković (18) i Stanislav Čvorkov (16)

Nesreća se dogodila ispred kuće Jovice Tadina.

- Bio sam u kući sa sinom, spavali smo. Probudio nas je strahovit udarac. Istrčao sam napolje i video „jugo" priljubljen uz banderu koja je slomljena na dva mesta. Motor se zapalio, video sam dim i plamen, a sa zadnjeg sedišta čuo jauke i zapomaganje. Pritrčao sam kolima i kako sam se uhvatio za vrata, udarila me je struja. Još dva puta sam pokušao da otvorim vrata, ali me je struja i dalje udarala. Plamen je počeo da se širi i da zahvata kabinu. Pritrčala je Mira, sestra jednog od dečaka koji su sedeli pozadi, i još jedan komšija. Odlučili smo da gasimo plamen i ja sam počeo crevom da polivam motor, a oni su razbili krampom prozor sa zadnje strane i počeli da izvlače dečake sa zadnjeg sedišta. Uspeli smo da ugasimo požar i izvukli smo Marka koji je vozio. On je još davao znake života. Izvadili smo mu jezik da bi mogao da diše, ali smo posle čuli da je umro na putu do bolnice u Rumi. Stanislava smo teško izvukli, morali smo da pomeramo kola jer je taj deo bio potpuno smrskan. On je bio na mestu mrtav. Marka su komšije odvezle svojim kolima u bolnicu u Rumi. Mi smo sve mladiće izvadili pre nego što su stigli vatrogasci, a za njima i kola Hitne pomoći kojima su prevezeni povređeni - priča vidno uzbuđen Jovica Tadin.

U kućama nastradalih mladića, inače najboljih drugova, tuga i jauci. Ni roditelji, ni okupljena rodbina i komšije, ne mogu da pričaju od šoka i tuge. Kapije obe kuće su otvorene, ljudi u crnini ne kriju suze.

Marko je bio jedinac i završavao je srednju školu, a Stanislav je imao samo šesnaest godina. Roditelji obojice dečaka i Stanislavljeva sestra su pod sedativima.

- Tuga je velika. Marko je bio jedinac. Roditelji mu nisu davali da vozi, nije imao dozvolu. Iskoristio je trenutak kada nikoga nije bilo kod kuće i uzeo je auto. Bio je sam sa ocem jer je majka bila na putu u Bosni, a otac je te noći bio na smeni u gumari u Rumi, gde inače radi. Znamo samo da je bio strahovit udar u banderu. Bandera se od siline udara polomila, a auto nekako obmotao oko nje. Policija je za nesreću javila mom bratu, on je javio meni, a onda sam ja obavestio snaju, Markovu majku, i odmah su je dovezli kući. Marko i Stanislav su bili dobri drugovi, znali su se od detinjstva... Tuga... Šta da kažem... Roditelji su van sebe... Ne znam šta da kažem - kroz suze priča Markov stric Branko u porodičnoj kući obavijenoj u crno.

Sva trojica povređenih mladića su u šoku. Zbog trauma koje su preživeli teško razgovaraju i sa porodicama.

Moj brat ima kopče na desnoj nozi, na kolenu. U šoku je od svega što se desilo. Evo, leži kod kuće, ne priča skoro ni sa kim. I mi se trudimo da ga ne uznemiravamo još sa pitanjima, izbegavamo i da pričamo o tome. Poginuli su mu najbolji drugovi, a i sam je doživeo traumu. Rekao nam je samo da su bili u diskoteci u Putinama, da se nesreća desila kada su se vraćali i već stigli u mesto. Marko je vozio brzo, izgubio je kontrolu nad volanom i samo je udario u banderu. Moj brat je bio najbolji drug sa Markom i Stanislavom. Jedan od njihovih drugova koji je bio u „jugu" ostao je još u bolnici, a treći je ugruvan i kod kuće je - priča vidno potresen stariji brat Marka Č.

Danas sahrana

Uviđaj su izvršili istražni sudija Opštinskog suda u Rumi, opštinski javni tužilac i službenici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici. Prema nezvaničnim informacijama, na uviđaju je konstatovano, prema tragovima guma, da je automobil u trenutku nesreće išao 140 kilometara na sat i da nije bilo tragova kočenja.

Tragično poginuli najbolji drugovi Marko i Stanislav biće sahranjeni danas - Marko u 14, a Stanislav u 16 časova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.