Kojot pred sudom

Izvor: Politika, 01.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kojot pred sudom

Beogradska policija je u subotu saslušala Milenka Kuzmanovića zvanog Kojot, osumnjičenog da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog „Nacionala” Ive Pukanića, posle čega mu je određen policijski pritvor od 48 sati. Tako će Kuzmanović (25), koga je policija privela u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal, danas uz krivičnu prijavu biti izveden pred istražnog sudiju. Hapšenje Kuzmanovića usledilo je samo tri dana nakon što je Specijalni sud za još dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << meseca produžio pritvor Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, osumnjičenom za organizovanje zločina u Zagrebu.

Prema pisanju hrvatskog „Nacionala”, za hapšenje Kuzmanovića bio je ključan iskaz svedoka pokajnika, koji je u zamenu za zaštitu od duge ruke srpskog podzemlja, odlučio da progovori o svim pojedincima uključenim u atentat.

Po iskazu ovog svedoka, Kuzmanović je u pripremi atentata bio podređen Slobodanu Đuroviću, zvanom Kardinal, inače kumu Joce Amsterdama.

Kuzmanović je prvi put uhapšen 29. oktobra prošle godine, kada i ostali osumnjičeni za atentat, i to takođe na benzinskoj pumpi u Spačvi, 3,5 kilometara od srpsko-hrvatske granice. Najpre se sumnjalo da su Đurović i Kuzmanović bili umešani samo u pomaganje u bekstvu Robertu i Luki Mataniću posle ubistva, ali su te optužbe izmenjene pošto je uhapšeni Robert Matanić dao iskaz protiv Slobodana Đurovića. Kuzmanović je tada zbog nedostatka dokaza, posle 55 dana provedenih u zatvoru Remetinec, pušten na slobodu, uprkos činjenici da su postojale ozbiljne indicije da je upravo on dan pre hapšenja prebacio preko granice eksploziv koji je korišćen u likvidaciji Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

Kuzmanović je posle izlaska iz Remetinca u medijima najavljivao da će tužiti Republiku Hrvatsku zbog pretrpljene štete, jer je proveo u zatvoru skoro dva meseca, a da mu je „jedini greh bio što već nekoliko godina poznaje Roberta”.

Policije zemalja regiona još tragaju za Željkom Milovanovićem (poznatim i kao Gavro, Letač ili Crveni vetar), bivšim pripadnikom Jedinice za specijalne operacije, koji je osumnjičen da je dovezao motor sa eksplozivom i parkirao ga pored Pukanićevog džipa.

M. A.

[objavljeno: 01/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.