Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je overio šverc Augustinčićeve (bez)vredne biste?

NOVI SAD - Kako je krijumčar biste Antuna Augustinčića „Portret devojčice", koju su carinici na graničnom prelazu Batrovci zaplenili, došao do dozvole Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i komisijskog izveštaja Muzeja Vojvodine u kom se tvrdi da skulptura nije u kategoriji zaštićenih spomenika kulture, niko iz ove dve institucije danas nije želeo da komentariše.

Pošto se radi o delu poznatog vajara Antuna Augustinčića, ono se kao kulturno istorijaska vrednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne može izneti iz zemlje bez dozvole Ministarstva kulture Republike Srbije, ocenila je Carina.

„Ovde se radi o delu hrvatskog autora koji je stvarao u vreme Jugoslavije. Materijalna vrednost nije velika, pošto se radi o delu novijeg datuma, niti bi carinske dažbine bile velike da se išlo redovnim putem, ali je najveća šteta što je u ovom slučaju zaobiđena zvanična procedura" - izjavio je Nikola Kusovac, procenitelj pokretnih kulturnih dobara Narodnog Muzeja u Beogradu, za Dnevnik RTV.

Kod putnika N.B koji je zaplenjenu bistu vozio automobilom francuskih registracija pronađeno je i ovlašćenje kojim ga izvesna zagrebčanka, koja živi u Rimu, ovlašćuje da od beogradskog advokata preuzme Augustinčićevu bistu, koja navodno predstavlja nju kao dete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.