Ko je napao i-mejl direktora srpske policije

Izvor: Politika, 11.Dec.2014, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je napao i-mejl direktora srpske policije

Proverom je utvrđeno da je pismo poslato sa anonimnog servera, a ne preko zvanične adrese u MUP-u

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Srbije još radi na pronalaženju servera sa kojeg je hakovan i-mejl Milorada Veljovića, direktora policije. Prvi rezultati pokazali su da je Veljovićeva elektronska pošta hakovana iz inostranstva, najverovatnije preko jednog od mnogobrojnih servisa za anonimno slanje i-mejlova gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se usluge naplaćuju.

Iako beogradska kancelarija Interpola još nije zvanično uključena u istragu, inspektori UKP-a u potrazi za serverom koriste Interpolov link preko kojeg stupaju u vezu sa kolegama u inostranstvu na četiri Interpolova punkta – u Singapuru, Braziliji, Lionu i u Severnoj Americi.

Kako objašnjava naš sagovornik, stručnjak iz oblasti visokotehnološkog kriminala, Interpol ima veliki kapacitet za ovakvu vrstu istraga, a naročito punkt ove međunarodne policije u Singapuru koji je predodređen da kompletnu planetu Zemlju „pokriva” za visokotehnološku problematiku i kombinatoriku.

„Ako neko može brzo da odreaguje i spreči hakerske napade, to je centar Interpola u Singapuru. Hakeri za ovakvu vrstu napada koriste nekoliko skretanja, na svim svetskim mestima da bi zavarali trag. Zbog toga je jako teško pronaći server i dokazati sa kojeg je kompjutera urađen hakerski napad. Moguće je nekoliko varijanti i skretanja da bi bila prikrivena prava adresa”, objašnjava naš sagovornik.

Da je i-mejl direktora policije hakovan otkrilo se kada je u redakcije medija stiglo navodno Veljovićevo otvoreno pismo upućeno Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova. U ovom lažnom pismu Veljović je optužio Stefanovića za loše stanje u srpskoj policiji, kao i za međusobnu nesaradnju. I-mejl je u redakcije beogradskih medija stigao bez memoranduma sa naslovom „Otvoreno pismo ministru policije”.

Direktor je odmah demantovao da ga je on poslao. Proverom je utvrđeno da je pismo poslato sa anonimnog servera, a ne preko zvanične adrese MUP-a Srbije i direktora policije.

Za ovakvu vrstu podmetanja i-mejl adresa u svetu postoje polulegalni serveri koji za uplatu od nekoliko desetina dolara prihvataju takve lažne adrese i šalju ih primaocima. Praktično, iz bilo kog internet kafića u svetu, za malu sumu, ovakve podvale prolaze.

D. S. V.

-----------------------------------------

Sindikat o i-mejlu i stanju u policiji

Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) oštro je osudio ovaj incident dodajući da je MUP i dalje institucija koja je ranjiva i nezaštićena.

„Ako službeni i-mejl jednog direktora policije nije odgovarajuće zaštićen, šta onda mogu građani Srbije da misle o zaštiti njihovih ličnih podataka. Ovo je još jedan u nizu dokaza da MUP pod hitno, mora da pretrpi bolne i korenite reforme...”

objavljeno: 11.12.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ko je napao i-mejl direktora srpske policije

Izvor: Press, 11.Dec.2014

Proverom je utvrđeno da je pismo poslato sa anonimnog servera, a ne preko zvanične adrese u MUP-u . Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Srbije još radi na pronalaženju...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.