Ko je ključni svedok protiv Sretena Jocića

Izvor: Politika, 29.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je ključni svedok protiv Sretena Jocića

Sudija i tužilac nisu obavešteni da Zoran Đorđević pregovara sa srpskim vlastima o pojavljivanju na suđenju

Stranke u postupku protiv Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam, sudija Okružnog suda i zamenik okružnog javnog tužioca u Beogradu, nemaju informaciju da će se Zoran Đorđević, ključni svedok u ovom suđenju, pojaviti na sledećem glavnom pretresu. Oni, kako „Politika” saznaje, nisu obavešteni da je Đorđević u kontaktu sa srpskim vlastima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali ni da se ponudio da svedoči u postupku koji se vodi pred Okružnim sudom u Beogradu.

– Činjenica je da je saslušanje Đorđevića, kao ključnog svedoka, predložilo tužilaštvo, ali o tome da će se on pojaviti u nastavku suđenja, koje je zakazano za septembar, niko zvanično nije obavešten. Njegovo pojavljivanje pred sudom bi, svakako, doprinelo razrešenju pogibije Gorana Marjanovića, ali pod uslovom da ne menja iskaz kao što je to radio tokom dosadašnjeg dela postupka – navodi naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Đorđević, koji je 1995. godine, u vreme ubistva Marjanovića, bio Jocićev telohranitelj, u nekoliko navrata do sada optuživao je bivšeg šefa da je Bojana Milosavljevića i Miodraga Prodanovića podstrekavao na pomenutu likvidaciju. Na osnovu njegovog iskaza, Milosavljević i Prodanović osuđeni su na po 15 godina zatvora.

Samo nekoliko meseci pošto je Jocić pušten iz pritvora (maj 2006. godine) Đorđević je, prema nezvaničnim informacijama, napustio Srbiju. Iako ključni svedok, on nije saslušan u istrazi protiv Joce Amsterdama.

Posle upućivanja poziva za saslušanje u svojstvu svedoka, Okružni sud u Beogradu obavešten je tada da je Đorđević „nedostupan istražnim organima”. Potražno odeljenje MUP-a Srbije, naime, obavestilo je sud da se „Đorđević više ne nalazi na adresi navedenoj u spisima predmeta”.

Interesantno je da je Đorđević, malo pre nego što je postao „nedostupan”, javno govorio o svojim saznanjima da je ubistvo Marjanovića, poznatijeg kao Goksi Bombaš, naredio upravo Jocić, kao i da je spreman da na sudu kaže sve šta zna o ovoj likvidaciji.

Marjanović je, podsetimo, ubijen u julu 1995. godine u kafiću „Dambi” u sportskom centru „Olimp” na Zvezdari. Milosavljević i Prodanović su, kako se navodi u sudskim spisima, prišli stolu za kojim su sedeli Marjanović i njegova devojka i izrešetali ih „heklerom”. Zbog dvostruke likvidacije, pravosnažnom presudom Prodanović i Milosavljević su 2000. godine osuđeni na po 15 godina zatvora. Tokom sudskog postupka, Milosavljević i Prodanović su ostali pri tvrdnji da nemaju nikakve veze sa pucnjavom u „Olimpu” i da uopšte ne poznaju Jocu Amsterdama.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jocić kao svedok

Poslednjih dana, u pravosudnim i policijskim krugovima, spekuliše se da bi Sretenu Jociću mogao da bude ponuđen status zaštićenog svedoka kako bi otkrio ko je nalogodavac atentata na zagrebačkog novinara Ivu Pukanića. Joca Amsterdam je kao „izvršilac” osumnjičen i u pritvoru je. On bi mogao da pomogne u rasvetljavanju niza nerešenih ubistava na prostoru bivše Jugoslavije ali i Bugarske i Holandije u poslednje dve decenije. Koliko je ova nagodba realna, pokazaće se vrlo brzo.

R. H.

M. Derikonjić

[objavljeno: 30/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.