Klan s Pala  povezan sa desetak likvidacija

Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klan s Pala povezan sa desetak likvidacija

Beograd, Banjaluka - Kriminalnu grupu na čijem je čelu Darko Elez (29) s Pala, koji je uhapšen prekjuče, policija Republike Srpske sumnjiči za desetak ubistava, a žrtve su uglavnom bili ljudi bliski njegovom kumu Đorđu Ždralu, s kojim je u sukobu već četiri godine. Pored tih ubistava za koje postoje dokazi o umešanosti Eleza i njegove ekipe, srpska policija, koja je sprečila nekoliko planiranih zločina, ispituje njihovo učešće u pojedinim likvidacijama u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Policija ispituje umešanost Elezove grupe u izvršenju nekoliko ubistava u Srbiji

Kako je juče saopšteno na zajedničkoj konferenciji srpske i policije RS, u utorak ujutro uhapšena je 21 osoba, od kojih osam u Srbiji a ostali u BiH. Akcija je nastavljena i juče, a policija je u Srbiji lisice stavila Aleksandru Lučiću, dok je u RS uhapšeno još dvoje osumnjičenih. Među osumnjičenima da su članovi kriminalne grupe Darka Eleza jesu i tri policajca iz BiH, od kojih je Bojan Cvijan zaposlen u SIPA, bosanskoj agencija za istrage i zaštitu, gde je, prema nezvaničnim saznanjima, šef Odseka za suzbijanje droge, a svojevremeno je bio načelnik Kriminalističke policije u Istočnom Sarajevu. Uhapšeni su sinoć privedeni na saslušanje dežurnom istražnom sudiji Specijalnog suda u Beogradu.

Darko Elez

Ivica Dačić, ministar policije Srbije, objasnio je da je hapšenje kriminalne grupe Darka Eleza, jedne od najorganizovanije na ovim prostorima, osumnjičene za ubistva, pokušaje ubistava, krijumčarenje droge, oružja, eksploziva, iznude, razbojništva, krađe kola, pranje novca, rezultat višemesečne saradnje policija Srbije i RS.

- Akcija je počela u decembru prošle godine, intenzivirana je u februaru, a 24. aprila konstantno smo u kontaktu s tužilaštvom i policijom RS i BiH - rekao je Dačić i napomenuo da se istraga o funkcionisanju i zločinima ove grupe nastavlja, kao i da su kod njih nađeni specijalni telefoni za komunikaciju u posebnim akcijama.

Đorđe Ždrale

Uroš Pena, direktor policije RS, napomenuo je da je grupa Darka Eleza osumnjičena za ubistva Borisa Govedarice, Zorana Goluba, zvanog Čarlama, Mladena Ćehe i Marijane Kovačević. Pena nije želeo da precizira da li se grupa tereti i za likvidaciju Vlatka Mačara, Ždralovog bliskog prijatelja, ali je napomenuo da su na tri mesta ubistva nađeni identični uzorci DNK, što govori o povezanosti ubistava.

Mladen Ćeho (38) i njegova devojka Marijana Kovačević (32) s Pala ubijeni su 19. jula 2007. godine na putu od Trebevića prema Jahorini. Ćeha je povezivan s pojedinim likvidacijama i pričalo se da čas ide na jednu, čas na drugu stranu. Nepunih mesec i po dana kasnije, 25. avgusta, na semaforu kod trgovačkog centra „Tom” u Dobrinji izrešetan je jedan od Ždralovih najbližih saradnika Paljanin Boris Govedarica (26). On je bio osumnjičen za ubistvo bračnog para Todorović na Palama, a dovođen je i u vezi s drugim zločinima. Zoran Golub (41) zvani Čarlama, takođe blizak prijatelj i saradnik Ždrala, ubijen je 9. avgusta prošle godine u svom kafiću „Sport kafe” u Istočnom Sarajevu. Mediji u RS su inače odmah posle tih zločina pisali da iza likvidacija stoji ekipa Darka Eleza i da je to nastavak rata kumova. Još jedan blizak prijatelj Ždrala Vlatko Mačar (31) ubijen je 31. januara prošle godine u eksploziji ispred svog kafića „Omerta”. U eksploziji su stradali i prolaznici Bratunčanin Rade Magazin (43) i Milan Vlaškić (25) s Pala.

Kupili stanove za milion evra

Od početka u istragu je bila uključena i Finansijska jedinica MUP-a čiji je zadatak prikupljanje dokaza o trajnom oduzimanju imovine kriminalne grupe. Za sada je utvrđeno da je ekipa kupila pet stanova na Novom Beogradu i dva u Novom Sadu, kao i 13 luksuznih automobila. Vrednost nekretnina, čiji navodni vlasnici su Elezovi prijatelji i rođaci, je više od milion evra, ali se istražuje da li su i gde kupili još stanova i kuća.

Pokrenuta istraga i određen jednomesečni pritvor

Šestočlanoj kriminalnoj grupi na čelu sa Darkom Elezom danas je, posle saslušanja kod istražnog sudije, određen pritvor do mesec dana, izjavila je portparol Specijalnog suda u Beogradu Maja Kovačević-Tomić.

Protiv Eleza i još petorice članove njegove kriminalne grupe pokrenuta je istraga zbog sumnje da su trgovali drogom, vršili iznude i činili druga krivična dela, preneo je Tanjug.

Jedan od Elezovih branilaca, Duško Tomić, izjavio je da se njegov klijent tokom saslušanja kod istražnog sudije branio ćutanjem. U zgradi Specijalnog suda u Beogradu tokom saslušanja bili su i Elezova supruga i otac.

Pored Eleza, istraga i pritvor određeni su i protiv Vladimira Pandurevića, Vasa Ljubibratića, Aleksandra Lučića, Branka Đurića i Slobodana Pjevca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.