Izvor: Blic, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasapio žrtve i silovao maloletnicu

Kasapio žrtve i silovao maloletnicu

Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu danas počinje suđenje Antonu Lekaju, zvanom Pinđo ili Balt, optuženom da je kao član Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), učestvovao u ubistvu četvoro i zlostavljanju 13 nealbanaca kod Đakovice 1999. godine.

Lekaj (25) je optužen da je sa više pripadnika grupe 'Cipat' OVK, potčinjenih Ramušu Haradinaju, učestvovao u ratnom zločinu ubistva Bajrama Krasnićija 14. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juna u hotelu 'Paštrik' i Zvezdana Ljušaja, Radeta Gagovića i Ređa Šalje 15. juna 1999. godine u blizini klanice 'Agimi' u Đakovici.

Kako se navodi, Lekaj je sa Arbenom Škupijem, Besimom Bestražimom, Rifatom Ukšinajem i Hodom Hekuanom, 12. juna kod Đakovice oteo jedanaestočlanu svatovsku kolonu Roma, koje su zatvorili i četiri dana seksualno i fizički zlostavljali u prostorijama hotela 'Paštrik' u tom gradu.

Oteti su Sofija i Hasan Tafaj, Ređ, Bedri i Sali Šalja, Gzim i Afista Zećiri, Bajram Krasnići, Zvezdan Ljušaj, Šaban Bala i Sali Beriša, kojima su 13. juna u zatočeništvu pridruženi naknadno oteti Rade Gagović i Mehmet Keršija.

Optužnica tereti Lekaja da je sa saborcima iz OVK udarao palicama i sekao delove tela žrtava pokušavajući da od njih iznudi priznanje o navodnoj saradnji sa srpskim snagama i učešću u borbi protiv OVK.

'Pretio je da će ih ubiti govoreći: ‘Šta ste čekali, što niste otišli u Srbiju, ovde nam ne trebate!’ Nanosio je povrede zatvorenim licima nanoseći im ubodne rane i na njihovim telima gasio cigarete, primoravajući pojedine da piju svoju mokraću iz plastičnih posuda ili da jedu izmet', stoji u optužnici.

Lekaj se tereti da je 12. juna sa još jednim nepoznatim pripadnikom OVK u sobi hotela 'Paštrik' silovao maloletnu S.T., dok je s Arbenom Škupijem izvršio protivprirodni blud nad otetim B.Š. u noći 13. i 14. juna.

Prema optužnici, iste noći Lekaj je stražario dok je Škupi ubodom noža u srce ubio Bajrama Krasnićija, pošto je prethodno odsekao Gagoviću desno uvo i ugurao ga u usta otetom Ređi Šalji, teravši ga da to pojede.

Optuženi je sa Bestražimom, Azemijem i Ukšinajem u noći 15. juna oko 2 sata sa nekoliko rafala usmrtio Lušaja, Gagovića i Šalju kod klanice 'Agimi' u Đakovici, dok je Bedri Šalja pobegao iskoristivši trenutak nepažnje otmičara.

Kako se navodi, otetima je 'Arben Škupi saopštio da će po naredbi Haradinaja biti streljani', a potom su pripadnici OVK 'istovremeno iz automatskog oružja iz neposredne blizine ispalili nekoliko rafala' i usmrtili žrtve.

Ostale otete i zlostavljane ljude Lekaj i njegovi saučesnici su posle toga oslobodili.

Lekaj je zbog krađe automobila uhapšen 17. avgusta 2004. u Crnoj Gori, ali je prebačen u pritvor u Beograd na zahtev istražnog sudije Veća za ratne zločine. (Beta)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.