Karadžić poziva Izetbegovića da ga brani

Izvor: Kurir, 21.Jan.2013, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić poziva Izetbegovića da ga brani

Ukoliko on na to ne pristane, nekadašnji predsednik RS tražiće da se izda obavezujući nalog

HAG - Bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić namerava da člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića pozove za svedoka svoje odbrane u Haškom tribunalu, a ukoliko on na to ne pristane, Karadžić će tražiti da se izda obavezujući nalog, objavljeno je danas u ovom sudu.

U pismu ambasadori BiH u Hagu, Ahmetu Haliloviću, Karadžić podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da se prošle godine u dva navrata obraćao sa zahtevom da njegov pravni savetnik obavi intervju sa Izetbegovićem, ali da od vlasti BiH nije dobio nikakav odgovor.

"U svetlu kašnjenja u napretku postupka, odlučio sam da zatražim da se Izetbegović pojavi kao svedok odbrane na mom suđenju. Bio bih vam zahvalan ukoliko biste od njega tražili da se pojavi u sudnici i svedoči 8. aprila ove godine", navodi se pismu.

"Ukoliko Izetbegović odbije da svedoči, ili se ne pojavi tog dana, tražiću od sudskog veća da izda nalog kojim će ga na to obavezati", dodaje se u pismu.

U ranijim podnescima, Karadžić je naveo da bi svedočenje sina preminulog predsednika BiH, Alije Izetbegovića, "bacilo svetlo na mnoge aspekte" i omogućilo da sud sagleda "celokupni kontekst događanja tokom rata".

Svedočenje bi se odnosilo na aktivnosti ratnog Predsedništva BiH, od 1992. do 1995. godine, i na izvore naoružavanja Armije BiH, uprkos embargu UN. Kao jedna od tema razgovora navedeni su i incidenti granatiranja u Sarajevu, koje je, ističe Karadžić, "bosanska vlada inscenirala sa ciljem da izazove vojnu intervenciju na njenoj strani".

Istovremeno, Karadžić je zatražio da se kao svedok odbane pojavi i Hasan Čengić, koji takođe nije odgovorio na poziv da razgovara sa glavnim pravnim zastupnikom optuženog, američkim advokatom Piterom Robinsonom.

U toku rata, Čengić je bio zadužen za prikupljanje novca za nabavku oružja a Armiju BiH.

Od vlasti BiH zatraženo je i da članovima tima odbrane omoguće da razagovaraju sa dvojicom srpskim osuđenika, Željkom Mejakićem i Savom Todovicihem, koji služe kazne u Banjaluci, odnosno Foči.

Optužnice protiv Mejakića i Todovića bile su podignute u Haškom tribunalu, ali su njihovi predmeti ustupljeni pravosudnim organima u BiH.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izetbegović i Čengić na listi svjedoka odbrane

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2013

HAG - Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić obavijestio je danas vlasti BiH da člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića i Osmana Čengića namjerava da pozove za svjedoke svoje odbrane u Haškom tribunalu, te da će, ukoliko oni odbiju da se pojave pred sudom, tražiti izdavanje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Karadžić poziva Izetbegovića za svedoka

Izvor: RTS, 21.Jan.2013

Radovan Karadžić namerava da člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića pozove za svedoka svoje odbrane u Haškom tribunalu. Ukoliko Izetbegović ne pristane, Karadžić će tražiti da se izda obavezujući nalog...Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić namerava da člana Predsedništva...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.