Karadžić negirao navode optužbe

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić negirao navode optužbe

Radovan Karadžić negirao da je general VRS Manojlo Milovanović pretio snajperskom vatrom na tramvaje u Sarajevu. Svedok optužbe Andrianus van Bal tvrdi da je to istina i da da mu je Milovanović, rekao da će se "pobrinuti da tramvaji budu na meti, što se ubrzo i desilo".

Optuženi Radovan Karadžić negirao je danas pred Haškim tribunalom da je general Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović u martu 1994. pretio snajperskom vatrom na tramvaje u Sarajevu, a svedok optužbe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Andrianus van Bal ostao je pri iskazu da je to istina i da je do napada zatim došlo.

Tadašnji predsednik RS optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na stambene četvrti 1992-95.

Svedok optužbe Van Bal bio je načelnik štaba Unprofora u Sarajevu između februara i avgusta 1994. Van Bal je u glavnom iskazu jutros izjavio da mu je general Milovanović, tadašnji načelnik Glavnog štaba VRS, rekao da će se "pobrinuti da tramvaji budu na meti, što se ubrzo i desilo".

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da je Milovanović "upozorio" Van Balena da bi "nekontrolisani elementi" mogli pucati na tramvaje, a ne "kontrolisana" VRS, svesna da bi to bilo kršenje zakona i običaja ratovanja.

"Ostajem pri onom što sam rekao. Milovanović nam je tada kazao da će 'tramvaji biti meta, ako nastave da voze'", uzvratio je holandski general Van Bal.

"Ali, nije rekao da će biti na meti Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, da će pucati njegova vojska", sugerisao je Karadžić, na šta je svedok odgovorio da mu je Milovanović preneo da će se "sam pobrinuti da se to desi".

Van Balenove reči da je Milovanović smatrao da tramvaji moraju stati zato što "stvara netačan utisak da vlada mir, dok se u BiH vodi rat", Karadžić je potvrdio, citirajući Milovanovićeve reči da je po Ženevskim konvencijama muslimanska strana bila obavezna da ukloni civile iz ratne zone, "sa pijaca, trgova i iz javnog saobraćaja".

Na pitanje kako da o tako značajnom razgovoru nema dokumenata, svedok je odgovorio da je o dijalogu s Milovanovićem obavestio svoje nadređene, ali da ne zna postoje li dokumenti o tome.

Karadžić je Van Balena pitao i zna li da je Armija BiH pucala na svoj narod, a svedok je odgovorio da o tome nije video dokaze i da je muslimanska strana potvrdila da sa višepsratnica u centru Sarajeva puca, ali na okolne srpske položaje.

Unakrsno ispitivanje Van Balena Karadžić će nastaviti sutra ujutro.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.