Kalinić: Naučio   sam Luku  da ubija iz vozila  u pokretu

Izvor: Blic, 07.Okt.2011, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalinić: Naučio sam Luku da ubija iz vozila u pokretu

Sretko Kalinić juče je u Specijalnom sudu rekao da ostaje pri ranijem iskazu iz istrage u kome je detaljno opisao kako je na zahtev Luke Bojovića i zajedno sa njim, Milošem Simovićem i Vladimirom Milisavljevićem Budalom počinio tri ubistva.

- To je ono što sam tada rekao. Sada ne želim da govorim, jer me mrzi da se ponavljam - izjavio je Kalinić, kada ga je sudija Biljana Sinanović pitala na početku suđenja da se izjasni o iskazu koji je dao u Zagrebu za ubistvo Branka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jeftovića Jorge i pokušaje ubistava Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, kada su stradali njihovi telohranitelji.

On je tada rekao da su ti napadi organizovani na zahtev Bojovića, jer su to bili njegovi neprijatelji, i kao osveta za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Odbrana Bojovića, advokati Borivoje Borović i Dragoslav Ognjanović, pokušali su na više načina da ospore iskaz Kalinića u Zagrebu. Tvrdili su, između ostalog, da nije uzet u skladu sa zakonom jer nije jasno da li je Kalinić imao prethodne konsultacije s advokatom, da li mu je neko diktirao izjavu.

Međutim, Kalinić je odbacio sve ove sumnje odgovarajući potvrdno na pitanja sudije da li njegov potpis stoji ispod date izjave, kao i da je imao poverljiv razgovor sa braniocem i da je bio upoznat sa svojim pravima pre davanja iskaza, a negirao je da je bilo ko vršio pritisak na njega.

Sudija je saopštila da je Kalinićev iskaz uzet na zakonit način.

Optuženi Miloš Simović juče nije hteo da iznese odbranu, kao ni u istrazi, tvrdeći da je rastrojen zbog postupka za ubistvo premijera i da će to učiniti kasnije. Nije hteo da odgovori na pitanje da li je kriv, već je samo naveo:

- Sretko, kasapin sve laže!

Napad na Zorana Nedovića Šoka

Kalinić je ispričao da je u Zagreb došao iz Španije na poziv Miloša Simovića i da se tamo video s njim i Bojovićem, koji je tražio od njih da odu sa njim u Beograd i ubiju Nedovića. Naveo je da je imao lažan pasoš na ime Boris Filipović, a Simović na ime Lazar Krstić. Do granice su išli s Bojovićem i sada pokojnima Iljom Novkovićem i Sretkom Simićem, ali su Kalinić i Simović ipak preplivali Drinu i tako ušli u Srbiju.

Kalinić je naveo da mu je Bojović rekao da još nikog nije ubio iz automobila u pokretu, pa mu je objašnjavao kako se to radi dok ih je Simović vozio beogradskim ulicama. Na kolonu vozila u kojoj je bio Nedović pucali su 26. jula 2004. u blizini Beogradske arene, i ubili Milutina Jovičića (23), a ranili Nedovića i još dvojicu. Kalinić je ispričao da je on ispalio dva hica iz automatske puške u vozilo telohranitelja da bi ga zaustavio, ali da se puška zaglavila, pa je onda pucao Bojović iz kalašnjikova.

Ubistvo Branka Jeftovića Jorge

Kalinić je u Zagrebu ispričao kako je lično ubio Branka Jeftovića Jorgu (33) tako što mu je pucao u potiljak, pa kada je pao, još jednom u glavu i još dva ili tri hica u telo. Naveo je da ga je Bojović odveo do kladionice na Vračaru u kojoj je Jeftović sedeo s pevačem Ivanom Gavrilovićem. Kalinić je ispričao da je seo u kladionicu i sačekao da Jeftović izađe. Jeftović je ubijen 30. oktobra 2004. na uglu ulica Njegoševe i Koče Kapetana. Kalinić je rekao da je učestvovao u ovim ubistvima jer je bio Bojovićev prijatelj, a ne zbog novca. Naveo je i da su se 2009. razišli, kada je čuo da Bojović hoće da ga ubije.

Sačekuša za Draškovića

Andrija Drašković je napadnut 24. oktobra 2004. kada su, prema Kalinićevim rečima, on i Bojović pucali iz mercedesa koji je vozio optuženi Milisavljević. Čekali su u mercedesu u garaži kod Autokomande da Drašković dođe u Beograd i kolonu sa njegovim vozilom su presreli kod kvantaške pijace na autoputu. Ubili su Dejana Živančevića (25) i ranili još trojicu telohranitelja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.