Izvor: B92, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je funkcionisala naftna mafija

Beograd -- Uhapšeni članovi naftne kriminalne grupe koja je vrlo uspešno švercovala naftne derivate nekoliko godina.

Izbegavanje plaćanja poreza i akciza pri uvozu, falsifikovanim dokumentima, odvijalo se utvrđenom šemom. Kako saznajemo, ima najava da će se neki od članova ove takozvane naftne mafije, koji još nisu uhapšeni, samoinicijativno predati i sarađivati sa policijom.

Protiv Miše Stojanovića, vlasnika firme Protekta, poreska policija prvi put je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napisala krivičnu prijavu još marta 2003. godine, saznaje se u policiji. Od tada, prijave su se bezuspešno nizale. Svaki put kada bi se u Poreskoj upravi pojavila krivična prijava, Slavko Pavlović na osnovu položaja koordinatora za postupanje u slučaju Protekta, u ime Uprave daje mišljenje da utaje nema.

Od 2003. do 2006. Stojanović je samo na neplaćenom porezu na promet zaradio 160 miliona dinara. Kriminalistička i poreska policija kojoj je Stojanović odranije poznat po švercu cigareta i nafte, tada počinje da prisluškuje razgovore, snima i prati osumnjičene.

Tokom akcije saznaju da Pavlović svakodnevno obaveštava Stojanovića o kontrolama Poreske uprave. Savetuje ga i na koje načine može da se zaobiđe zakon. Istovremeno, otkrivaju se i ostali učesnici kao i šema izbegavanja poreza i akciza pri uvozu naftnih derivata.

Dizel ili naftni derivati niske oktanske vrednosti, sa lažiranim dokumentima iz Grčke, dovoženi su cisternama firme King trans preko graničnog prelaza Preševo gde su potkupljeni carinici proveravali samo količinu goriva i plombirali cisterne. One su odatle dovožene u Zemun polje gde se nalazi navodni proizvodni pogon firme Protekta, a gde su simulirana istakanja.

Uhapšeni tržišni inspektori potom skidaju plombe i prave lažni zapisnik o istakanju. Mitar Odalović, penzionisani načelnik tržišne inspekcije direktno je posredovao u ugovaranju poslova i njihovom plaćanju.

Iz Zemun polja gde su i naftni derivati obogaćivani aditivima, navodni evro-dizel transportovan je do privatnih benzinskih pumpi i vlasnicima prodavan po nižim cenama.

Vlasnici pumpi po dogovoru sa Stojanovićem plaćaju firmama Knez Petrol i Kolorbravo, a one novac šalju u preduzeća sa zadatkom da ga operu.

Lažirajući otkup poljoprivrednih proizvoda i sirovina, oni su potom uplaćivali novac u banku, odakle ga je podizao, kao gotovinu, Miša Protekta.

B92 nastaviće da se bavi ovom temom i narednih dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.