Još jedna šansa za predaju imovinske karte

Izvor: Politika, 01.Feb.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna šansa za predaju imovinske karte

Funkcionerima koji Agenciji za borbu protiv korupcije ne podnesu izveštaj o imovini i prihodima, sledi prekršajna pa krivična prijava

Iako je rok za podnošenje imovinskih karata istekao u nedelju u ponoć, funkcioneri, koji svoju zakonsku obavezu nisu stigli da obave do tada, imali su na raspolaganju još jedan – jučerašnji dan. Protiv funkcionera, koji imovinske karte podnesu po isteku roka uslediće prekršajne prijave i kazna od 10.000 do 50.000 dinara. Za one koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Agenciji za borbu protiv korupcije uopšte ne predaju izveštaje o imovini i prihodima, kako za „Politiku” kaže Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, ostaviće se naknadno utvrđen rok i upozorenje da u tom vremenu moraju da podnesu izveštaj.

–Ako ni u tom roku ne podnesu izveštaj, to onda predstavlja krivično delo. Znači, kada utvrdimo da zaista postoji namera da se ne postupi po zakonu, kao i da nijedna blaža sankcija ne može da ispuni svrhu, tada je reč o teškoj povredi zakonske obaveze podnošenja izveštaja. U tom slučaju sledi krivična prijava sa predlogom da se utvrdi postojanje krivične odgovornosti za neprijavljivanje imovine i sa predlogom primene sankcije koja je propisana zakonom – objašnjava Markovićeva.

Neprijavljivanje imovine ili lažno prijavljivanje je krivično delo za koje preti zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Osuđenom funkcioneru prestaje radni odnos, odnosno javna funkcija i zabranjuje mu se njeno sticanje 10 godina po pravosnažnosti presude.

– Poslednji dan za prijavu bio je neradni, zbog čega se on automatski prebacuje na sledeći radni dan. Oni funkcioneri, čiji izveštaji o prihodima i imovini zakasne, biće prekršajno kažnjeni, dok će svi koji ne podnesu imovinske karte javnosti na uvid, biti krivično gonjeni – tvrdi Markovićeva.

Prema rečima Markovićeve, biće prihvaćeni svi izveštaji koji Agenciji za borbu protiv korupcije budu dostavljeni u ponedeljak, 1. februara ove godine, do kraja radnog vremena lično, ili svi koji u narednih nekoliko dana stignu na adresu poštom, sa ovim datumom na pečatu.

Podaci o broju funkcionera koji su ispunili zakonsku obavezu ili o broju onih koji nisu podneli svoje imovinske karte na uvid biće, prema rečima naše sagovornice, poznati početkom sledeće nedelje. Tada će na sednici odbora biti utvrđen i plan provere podataka, kao i dalje postupanje Agencije za borbu protiv korupcije.

– Pored godišnjeg plana provere, imamo pravo po službenoj dužnosti da proveravamo podatke iz izveštaja, kao i po prijavama građana. One moraju biti potpisane, jer agencija neće postupati po anonimnim i nedovoljno relevantno obrazloženim prijavama. Provera izveštaja interna je procedura agencije, koja u kontaktu sa funkcionerima otklanja eventualne nesaglasnosti. To automatski ne znači pokretanje postupka protiv funkcionera čiji se izveštaj proverava, nego nastojanje da budu utvrđeni potpuno tačni podaci – rekla je Markovićeva.

Podaci o imovini političara, ministara, gradonačelnika i drugih funkcionera biće objavljeni na sajtu agencije, a građani će imati uvid u njih i dve godine po prestanku funkcije. Objavljivanje ovih podataka će, kako kaže Markovićeva, zavisiti od dinamike obrade pristiglih izveštaja, jer će na osnovu njih biti sačinjena baza sa podacima koji u skladu sa zakonom mogu da budu dostupni.

– Vrlo brzo ćemo podatke početi da objavljujemo sukcesivno, u meri u kojoj smo u mogućnosti, s obzirom na ograničene kapacitete kojima raspolažemo – rekla je Markovićeva.

Podaci o imovini i prihodima supružnika funkcionera neće biti dostupni na sajtu ove agencije, osim ukoliko postoji njihova saglasnost za objavljivanje. Kada je reč o štednim ulozima funkcionera, biće dostupan samo podatak da li on ima ili ne štedni ulog, bez navođenja visine, banke u kojoj se nalazi i brojeva računa.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 02/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.