Jocić probio budžet za skoro 100 miliona evra

Izvor: Politika, 18.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jocić probio budžet za skoro 100 miliona evra

Bivši direktor „Puteva Srbije” sumnjiči se da je falsifikovao dokumentaciju o potrošenim sredstvima kao i da je, iz godine u godinu, prekoračivao dozvoljeni limit ovog preduzeća

Branko Jocić, bivši generalni direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije”, mogao bi da se nađe iza rešetaka. Potpredsedniku Nove Srbije, naime, preti kazna do pet godina zatvora ukoliko se utvrdi da su tačni navodi krivične prijave budžetske inspekcije da je falsifikovao dokumentaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o ukupno potrošenim sredstvima, ali i da je nezakonito prekoračio budžet preduzeća za gotovo 100 miliona evra.

– Po zahtevu tužilaštva, a na osnovu prijave koju je podnela budžetska inspekcija, sprovedene su određene istražne radnje. Saslušani su svi predviđeni svedoci, a spisi predmeta su, pre izvesnog vremena, prosleđeni na finansijsko veštačenje. Kada to bude završeno, predmet će biti prosleđen tužilaštvu koje će odlučiti o daljem postupanju – objašnjava Dragan Milošević, sudija i portparol Trećeg opštinskog suda u Beograd.

U prijavi budžetske inspekcije na osnovu koje je tužilaštvo zatražilo sprovođenje istražnih radnji, kako „Politika” saznaje, navodi se da je Jocić falsifikovanjem lažno umanjio ukupan iznos potrošenih sredstava u 2004. godini za oko 12,5 miliona evra, u 2005. godini za oko 86 miliona evra, a da je u 2006. godini budžet JP „Puteva Srbije” probio za gotovo 100 miliona evra.

Tako se, na primer, u programu radova za 2006. godinu, kako stoji u prijavi, neistinito navodi da je ukupan iznos neisplaćenih obaveza za 2005. godinu pet milijardi dinara. Iz knjigovodstvene evidencije se, međutim, vidi da Direkcija za puteve duguje 11.506.446.470 dinara dobavljačima i 397.064.758 izvođačima radova. Razlika između stvarnog dugovanja i prikazanog je 6.903.511.228 ili oko 86 miliona evra.

– Jocić je prekoračivao budžet, praktično, iz godine u godinu. Tako je programom rada i finansijskim planom za 2006. godinu bilo predviđeno da „Putevi Srbije” potroše 40 milijardi dinara, što je Vlada Srbije i odobrila. Međutim, preduzeće je taj iznos prekoračilo za 7.887.982.832 dinara ili skoro 100 miliona evra – navodi „Politikin” sagovornik koji je imao uvid u krivičnu prijavu, a koji je želeo da ostane anoniman.

Iako je probio budžet za blizu 100 miliona evra, Jociću bi za ovo krivično delo, prema rečima našeg sagovornika, mogla da bude izrečena novčana ili kazna zatvora do godinu dana. Stroža kazna, do pet godina zatvora, Jociću bi mogla da bude izrečena za falsifikovanje isprava, za šta se takođe tereti prijavom budžetske inspekcije.

Kako „Politika” saznaje, razlog što istražne radnje traju gotovo godinu dana, jeste i to što Jocić, 24. januara ove godine, nije saslušan na sve okolnosti. Prema nezvaničnim informacijama, toga dana, Jocić je saslušavan samo na osnovu predloga tužilaštva za sprovođenje istražnih radnji.

– Posle izvesnog vremena utvrđeno je da Jocić nije saslušan na sve okolnosti relevantne za donošenje odluke, pa je zakazano novo, dodatno saslušanje – navodi „Politikin” sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

Jocićevo saslušanje je, prema rečima našeg sagovornika, odlagano tri puta. „Dopunjenu” izjavu, nekadašnji direktor „Puteva Srbije” dao je tek 16. juna ove godine. S obzirom na to da su po saslušanju usledili godišnji odmori, saslušanje prvih svedoka bilo je zakazano za 1. septembar. Poslednji svedoci saslušani su 13. oktobra, a spisi predmeta su posle toga prosleđeni na finansijsko veštačenje.

Na pitanje zašto je predmet u nadležnosti, praktično, najniže sudske instance, kada je Jocić, kako se sumnja, budžet prekoračio za čak blizu 100 miliona evra, naš sagovornik objašnjava da nekadašnji direktor „Puteva Srbije” odgovara za delo iz „budžetskog zakona” koje je u nadležnosti opštinskog suda.

Gordana Čolić, treći opštinski tužilac u Beogradu navodi da „istražne radnje traju bezmalo godinu dana i da očekuje da će predmet u najkraćem mogućem roku biti dostavljen tužilaštvu na odluku”.

– Pretpostavljam da bi, da je bilo volje, istražni organi otkrili i neke druge nezakonite radnje. Oni koji su obavljali kontrolu nisu mogli a da ne napišu prijavu protiv Jocića s obzirom na to da su neke stvari bile više nego očigledne – zaključuje naš sagovornik.

Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 19/11/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga protiv Branka Jocića

Izvor: B92, 19.Nov.2008, 02:37

Branko Jocić (FoNet)..Beograd -- Sud u Beogradu priveo je kraju istragu protiv bivšeg direktora "Puteva Srbije" Branka Jocića zbog falsifikovanja dokumentacije i prekoračenja budžeta preduzeća... Za to delo zaprećena je kazna zatvora do tri godine. Portparol Trećeg opštinskog suda Dragan Milošević...

Nastavak na B92...

Jocić probio budžet za sto miliona evra?

Izvor: Mondo, 19.Nov.2008

Protiv bivšeg generalnog direktora 'Puteva Srbije' Branka Jocića budžetska inspekcija je podnela prijavu da je falsifikovao dokumentaciju o ukupno potrošenim sredstvima i da je nezakonito prekoračio budžet firme za oko 100 miliona evra.

Nastavak na Mondo...

Istraga protiv Branka Jocića

Izvor: RTS, 19.Nov.2008

Treći opštinski sud u Beogradu priveo je kraju sprovođenje istražnih radnji protiv bivšeg generalnog direktora "Puteva Srbije" Branka Jocića zbog sumnje da je falsifikovao dokumentaciju i prekoračio budžet firme za više desetina miliona evra, izjavio je portparol tog suda Dragan Milošević....

Nastavak na RTS...

Ilić: Jocić nije prekoračio budžet

Izvor: EMportal, 19.Nov.2008

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da bivši generalni direktor Puteva Srbije Branko Jocić nije nezakonito prekoračio budžet tog preduzeća.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.