Joca Amsterdam nije došao u sud zbog epileptičnog napada

Izvor: Politika, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joca Amsterdam nije došao u sud zbog epileptičnog napada

Kod okrivljenog Sretena Jocića konstatovana hiperstenzija desne strane lice i laka slabost desne ruke i noge

Sreten Jocić, u javnosti poznatiji kao Joca Amsterdam nije se juče pojavio u beogradskom Okružnom sudu pred kojim odgovara zbog podstrekavanja Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića na ubistvo Gorana Marjanovića. Pravdajući izostanak svog branjenika njegov advokat Zdenko Tomanović predao je sudu medicinsku dokumentaciju iz Urgentnog centra u kojoj se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se Jocić, pre dva dana, javio zbog epileptičnog napada. U dokumentu je navedeno i da je kod Jocića konstatovana „hiperstenzija desne strane lice i laka slabost desnih ekstremiteta sa trnjenjem”, pa je preporučen pregled epileptologa „radi uvođenja terapije”.

– Posetio sam preksinoć okrivljenog. Rekao mi je da nije u stanju da dođe i prati suđenje. Preporučeno mu je mirovanje, a lekar je rekao da se radi o stečenoj epilepsiji – precizirao je Tomanović i dodao da je bolest „verovatno posledica torture koju je Jocić doživeo u zatvorima u Holandiji, a pre svega u Bugarskoj.

Obraćajući se sudskom veću, kojem predsedava Mirjana Popović, advokat je naglasio da je ovo prvi put da se Jocić nije odazvao pozivu državnih organa otkako je u Srbiji.

– Protiv Jocića se pred Drugim i Četvrtim opštinskim sudom vode istražne radnje zbog sprečavanja ovlašćenog službenog lica u vršenju službene radnje, odnosno nedozvoljenog držanja vatrenog oružja – istakao je Tomanović i dodao da je njegov branjenik „čak dao uzorak DNK policiji”.

Advokat je najavio i da će sudu dostaviti novu adresu prebivališta optuženog, u Tolstojevoj 33. Ovaj podatak izazvao je pažnju prisutnih novinara s obzirom na to da je vilu na ovoj adresi svojevremeno od države otkupio Slobodan Milošević.

Posle uvida u zdravstvenu dokumentaciju, zamenik okružnog javnog tužioca Zoran Đošić je rekao„da je očigledno da je okrivljeni imao zdravstveni problem” i da „sudu ostavlja na ocenu” da li je to dovoljan razlog za nedolazak na sud.

– U izveštaju lekara piše samo – mirovanje i bensedin. Ja pijem mnogo više lekova, pa sam došao – rekao je tužilac.

Od oštećenih, juče se u sudu pojavio samo Dragoljub Kovačević, dok je takođe oštećeni Miodrag Petrović kažnjen sa 8.000 dinara zbog neodazivanja na sudski poziv.

Zastupnik javne tužbe tereti Sretena Jocića za krivično delo teškog ubistva u podstrekavanju. Prema navodima optužnice, Jociću je u prvoj polovini jula 2005. godine, Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića, podstrekao na ubistvo Gorana Marjanovića i izvesnog Duce.

Goran Marjanović, ubijen je u julu 1995. godine u kafiću „Dambi” u sklopu sportskog centra „Olimp” u beogradskom naselju Zvezdara. U obračunu je, pored Marjanovića, ubijena i njegova devojka Marija Đorđević.

Utvrđeno je da je Jocić nagovorio Prodanovića i Milosavljevića da ubiju Marjanovića i da im je za ovu „uslugu” obećao 50.000 maraka. Jocić je dvojici „kompanjona”, za izvršenje zadatka, dao vozilo marke „simka”, italijanskih registarskih oznaka, i dva automatska pištolja marke „hekler i koh”. Pored podstrekavanja na ubistvo Marjanovića, Jociću se na teret stavlja i da je doveo u opasnost život ostalih posetilaca kafića „Dambi”.

M. Derikonjić

[objavljeno: 03/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo odloženo suđenje Joci Amsterdamu

Izvor: RTS, 02.Dec.2008

Suđenje Sretenu Jociću ponovo je odloženo, ovaj put za 7. april sledeće godine. Jocić, koji se tereti za podstrekivanje ubistva, nije se pojavio u sudu zbog epileptičnog napada koji je imao noćas...Suđenje Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, odloženo je za 7. april sledeće godine,...

Nastavak na RTS...

Joca Amsterdam epileptičar

Izvor: Kurir, 03.Dec.2008, 08:37

BEOGRAD - Suđenje Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, optuženom za podstrekavanje na ubistvo više osoba, odloženo je juče u Okružnom sudu u Beogradu jer je dan pre suđenja dobio epileptični napad. Njegov advokat dostavio je sudu medicinsku dokumentaciju iz Urgentnog centra, u kojoj se navodi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.