Jezdimiru Vasiljeviću peti put pokušavaju da sude

Izvor: Glas javnosti, 02.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezdimiru Vasiljeviću peti put pokušavaju da sude

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu, iz petog pokušaja, trebalo bi da počne suđenje vlasniku piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimiru Vasiljeviću i njegovim saradnicima zbog optužbi za prevaru više hiljada građana Srbije početkom devedesetih.

Suđenje je krajem maja odloženo po četvrti put kada je sud odobrio da Vasiljevića pregledaju radiolog, neurolog i psihijatar, kao i da bude pregledan na magnetnoj rezonanci, kako bi se utvrdilo da li je sposoban da iznese odbranu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i prati suđenje.

Vasiljević boravi u pritvoru od 26. marta 2010. godine, a pre toga godinu dana u ekstradicinom pritvoru u Holandiji, u kome je završio posle bekstva iz Srbije 2006. godine.

Pred sudom se u maju prvi put pojavio direktor Banke privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić, državljanin Crne Gore, koji je prooptuženi u tom procesu, iako je slučaj "Jugoskandik" poznat po Vasiljeviću.

Vukotić, zbog čijih je izostanaka početak suđenja odložen u prethodna tri navrata, tražio je da se postupak protiv njega razdvoji i ustupi pravosudnim organima Crne Gore, jer "nijednu radnju nije učinio u Srbiji", a u tužilac je u Crnoj Gori odbio da ga goni.

Sudija Slađana Marković poručila mu je da ustupanje Crnoj Gori "ne dolazi u obzir".

Zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku" početkom 1990-ih, pored Vasiljevića i Vukotića, optuženi su i Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i advokat Stevan Protić. To suđenje je prekinuto 2006. godine zbog Vasiljevićevog bekstva iz zemlje.

Prema tvrdnjama njegovog ranijeg branioca Dragoljuba Đorđevića, na odlazak iz zemlje se odlučio zbog zdravstvenih razloga, jer mu tadašnje sudsko veće bivšeg sudije Bojana Mišića nije dozvolilo adekvatno lečenje.

Zbog toga mu je propalo i jemstvo od oko milion evra na kući u naselju Dedinje, koju je za njega založio prijatelj, preminuli Nikola Kubatlija.

Vasiljević je uhapšen u Holandiji u aprilu 2009. po srpskoj poternici, a izručen je 26. marta prošle godine i upućen u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

Vasiljević je nedavno raskinuo 20 - godišnju saradnju sa advokatom Đorđevićem, koji je dugogodišnji predsednik Advokatske komore Srbije (AKS).

Vasiljević je punomoćje ponudio predsedniku Advokatske komore Beograd Slobodanu Šoškiću, koji je na toj funkciju godinu i po dana. Šoškić međutim zbog drugih brojnih obaveza nije mogao da prihvati taj slučaj.

U predmetu je kao njegov branilac ostala advokat Branka Slani Taboroši.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.