Izvor: Blic, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jarnjak: U Medačkom džepu nisu stradali civili

Bivši ratni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ivan Jarnjak danas je na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu rekao da na području Medačkog džepa, u Lici, nisu stradali civili, jer je celokupno lokalno srpsko stanovništvo u vreme hrvatske vojne akcije na tom području bilo naoružano.

"Svi su bili naoružani, a nikada nije napravljena analiza da se utvrdi ko je stradao u vojnim akcijama, a ko nakon njih", rekao je Jarnjak na suđenju Ademiju i Norcu koje je danas nastavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Županijskom sudu u Zagrebu.

On je rekao da nije tačna tvrdnja da su ratni zločini za koje su optuženi Ademi i Norac, izvršeni nakon borbenih akcija.

Prema optužnici, koju je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog tribunala, Norac i Ademi su po komandnoj odgovornosti optuženi za zločine nad srpskim civilima u akciji hrvatske vojske i policije "Medački džep" u septembru 1993. godine, kao i za preterano i neselektivno granatiranje srpskih sela.

Jarnjak je rekao da je informacije o naoružanju stanovništva dobijao prateći snimke tadašnjeg TV Knina, koji je prikazao jednu staricu kako iz protivavionskog oružja puca po hrvatskim položajima, kao i drugih izvora koji su početkom rata obaveštavali da je JNA naoružala celokupno srpsko stanovništvo na ratnom području.

Njegovo se svedočenje zasniva na jednodnevnoj poseti Gospiću, u koji je stigao u septembru 1993. godine, u vreme akcije "Medački džep", kako bi proverio rad specijalne policije koja u to vreme, kako je objasnio, nije bila pod kontrolom MUP-a već Glavnog štaba Hrvatske vojske (HV).

Jarnjak je rekao da je u Gospiću stekao utisak da tim područjem zapoveda Rahim Ademi, a da tadašnjeg pukovnika Norca nije video, kao i da mu ga tada niko nije ni spomenuo.

Svedok je kazao da su zapovednici specijalne policije tada bili Mladen Markač i Željko Sačić, koji su bili podređeni Ademiju, i da on tada nije čuo za tzv. Sektor 1, kojim je prema optužnici komandovao Norac.

Jarnjak je dodao i da je, iako je u to vreme bio ministar policije i član Saveta za odbranu i nacionalnu bezbednost koji je donosio važne odluke vezane uz ratna delovanja, o nizu važnih pitanja, poput smene generala Ademija nakon "Medačkog džepa" ili priče o civilnim žrtvama doznao iz medija, a kasnije i od predstavnika UN.

Osim Jarnjaka, pred sudskim većem bi danas trebalo da se pojavi i bivši zapovednik specijalne policije Mladen Markač, koji je u Hagu optužen za zločine počinjene tokom vojne akcije "Oluja" 1995. godine i ima zabranu nastupa u javnosti i davanja izjava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.