JELICA BI MOŽDA PREŽIVELA DA SU LEKARI BRŽE REAGOVALI

Izvor: Kurir, 23.Nov.2010, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JELICA BI MOŽDA PREŽIVELA DA SU LEKARI BRŽE REAGOVALI

BEOGRAD - Veštaci medicinske struke svedočili su na današnjem suđenju da je Jelica Radović (19) umrla od sepse posle rutinske operacije čukljeva na privatnoj klinici "Decedra", za koju su naveli da je bila neorganizovana i da je postojala mogućnost da preživi da su lekari na vreme reagovali na simptome sepse.

- Jelica Radović operisana je 5. septembra 2006. godine i te noći stanje joj se pogoršalo, a prvi uzorci krvi i mokraće dati su na analizu tek 8. septembra. To je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << učiniti mnogo ranije jer je vreme ključno kod simptoma sepse, pošto se stanje pacijenta za kratko vreme dramatično pogoršava i smrtnost je velika ako se ne reaguje na vreme - rekla je Radmila Kolak, veštak anesteziolog.

Kolakova je pred Prvim osnovnim sudom rekla da je nezamislivo da postoperativni tok protiče bez prisustva lekara i navela da je u "Decedri" bio samo jedan stalno zaposleni lekar.

- Sistem u "Decedri" je bio neorganizovan, a dokumentacija o postoperativnom toku neuredna. Nije bio određen lekar koji će pratiti postoperativni tok kod Jelice Radović, a medicinske sestre nisu dovoljno stručne za to. Lekari su morali da reaguju mnogo ranije. Čim su uočili zabrinjavajuće simptome, poput ošamućenosti, povišene temperature i pada pritiska, trebalo je da posumnjaju da stanje pacijenta prevazilazi mogućnosti klinike poput "Decedre" - rekla je Radmila Kolak.

Veštak morfolog Milan Simić rekao je da je Jelica Radović umrla od sepse i da je bakterija koja izaziva sepsu dospela u njenu krv dok je bila živa.

- Takav zaključak donet je na osnovu više parametara - obdukcionog zapisnika, pojave bakterije i kliničke slike. Kada se isključe eventualna prethodna oboljenja i greške hirurga tokom operacije, kojih nije bilo, preostaje da se razmotre eventualne greške anesteziologa i greške tokom postoperativnog lečenja. Bakterija koja izaziva sepsu dospela je u krv za života pokojne Jelice, rekao je Simić.

Prvooptuženi ortoped Slavko Tomić, koji je operisao Jelicu Radović i koji se sam brani, optužio je veštake za lažno svedočenje i zahtevao da krivično odgovaraju jer njihovo svedočenje sadrži elemente umišljaja.

- Veštaci su solidarno i namerno dali lažni iskaz. Na osnovu kojih dokaza tvrdi da je bakterija ušla u krv za života. Da veštak možda nije vidovit - rekao je Tomić, a sudija Ljudmila Miljković upozorila ga je da ne može tako da se ponaša, ali joj je optuženi uzvratio pitanjem da li se boji i konstatovao da joj je ministar zdravlja Tomica Milosavljević naredio da požuri.

Na današnje suđenje došli su i studenti medicine, pa je Tomić, koji je profesor medicine, upitao veštaka Simića kako ga nije sramota da tako govori pred studentima.

Tomić je više puta svedocima upadao u reč, prekidao ih, govorio sudiji šta bi ona trebalo da radi i šta da unese u zapisnik, na šta ga je ona upozorila da bi zbog takvog ponašanja mogla da ga kazni i udalji sa suđenja.

Jelica Radović operisana je na klinici "Decedra" 5. septembra 2006. godine, a njeni roditelji su sutradan primetili da joj je loše, ali je ona tek 8. septembra prebačena prvo u Ginekološko-akušersku kliniku pa u Urgentni centar, gde je utvrđeno da ima sepsu. Umrla je 9. septembra, četiri dana posle operacije čukljeva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.