Izvor: Blic, 30.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Iz zgrade su mogli da odu kad su hteli'

'Iz zgrade su mogli da odu kad su hteli'

BEOGRAD - Dežurni urednici u noći bombardovanja RTS-a, Miloš Marković i Dragan Radovanović, izjavili su na jučerašnjem suđenju Dragoljubu Milanoviću, bivšem direktoru RTS-a, optuženom da je odgovoran za pogibiju 16 radnika te kuće, da su zaposleni bez ikakvih sankcija mogli da izađu iz zgrade televizije za vreme vazdušne opasnosti.

Milanović se tereti da nije sproveo naredbu 37 koja propisuje uklanjanje ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i tehnike u studio na Košutnjaku u vreme ratnog stanja.

Dragan Radovanović je kazao da je bilo različitih priča o tome kada će televizija biti bombardovana, ali da on nije verovao u njih. Rekao je da je te večeri u njegovu redakciju došao Dušan Vojvodić, šef deska koji je bio mobilisan, sa svojom ćerkom, novinarkom Natalijom Sinanović koja je bila dežurna, i zamolio ga da pusti Nataliju da ode kod tetke na kafu.

- Znao sam njihove porodične prilike i to da mu se sin ubio šest meseci pre bombardovanja. Pustio sam je, jer nije bila neophodna za rad. Ubrzo su mi kolege rekle da im je Natalija po izlasku iz televizije rekla nešto u smislu 'ja sada idem, a vi vidite šta ćete ako bude opasnosti'. Pitali su me šta da rade, a ja sam rekao da nemam nikakve informacije i da urade kako žele - kazao je Radovanović. On je rekao i to da je puštao zaposlene da odlaze sa posla kad god bi rekli da im je bolesno dete, da im nije dobro, odnosno kada zbog napetosti nisu mogli da rade.

Miloš Marković je svedočio da je ljudima sa svoje rubrike rekao da ko god se plaši može slobodno da ode kući. Za naredbu 37 kaže da je saznao tek kada je protiv Milanovića počeo krivični postupak.

- Posle bombardovanja televizije kružile su svakakve priče na granici fantastičnog. Za mene su najvažnija saznanja do kojih sam došao na Kongresu o NATO agresiji u Berlinu, kada je nemački admiral ispričao da piloti nisu znali svoje ciljeve u trenutku sedanja u avion, već su naredbe dobijali u vazduhu. Tamo je rečeno da je raketiranje RTS-a bilo teško izvesti zbog gustog okruženja, zbog čega su korišćene specijalne letelice - kazao je Marković.

On je naglasio da je tada saznao i da su ciljeve mogla znati samo četiri čoveka: tadašnji američki predsednik Bil Klinton, britanski premijer Toni Bler, glavnokomandujući NATO snaga Vesli Klark i sekretar NATO Havijer Solana.

Marković je rekao i da je Dragoljub Milanović te noći sigurno bio u svojoj kancelariji do 1.15 sati, pošto je otišao kod njega po saopštenje o razgovoru Slobodana Miloševića i Viktora Černomirdina. N. J. Nova zakletva

'Zaklinjem se da ću o svemu što pred sudom budem pitan govoriti istinu i da ništa neću prećutati', tekst je zakletve koju su svedoci juče izgovarali na glavnom pretresu, pošto je prekjuče stupio na snagu novi Zakonik o krivičnom postupku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.