Istraga za ratni zločin protiv 26  lica

Izvor: S media, 13.Mar.2010, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga za ratni zločin protiv 26 lica

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je saopštilo da je podnelo istražnom sudiji Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovodjenje istrage protiv 26 lica, zbog osnovane sumnje da su 14. maja 1999. godine lišili života 41 osobu u selu Ćuška u opštini Peć na Kosovu i Metohiji.

Radi se o pripadnicima paravojne formacije „Šakali" i TO i rezervnog sastava policije, istaknuto je u saopštenju.

MUP Srbije je, po nalogu Tužilaštva, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << priveo juče devet lica, koji su izvedena pred istražnog sudiju, a Tužilaštvo za ratne zločine je predložilo da se svima koji su osumnjičeni odredi pritvor, navedeno je u saopštenju.

Privedena lica se terete da su preduzimali oružane napade i pojedinačne akte nasilja, kao i pretnje nasiljem, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine, stoji u saopštenju Tužilastva. Njihova namera je bila da steknu ličnu imovinsku dobit i šire strah medju albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste mesta prebivališta i presele se u Republiku Albaniju.

Ovaj predmet je deo opsežne akcije Tužilaštva, za dogadjaje na Kosovu i Metohiji u kojima je ubijeno preko 200 civila, precizirano je u saopštenju.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je danas hapšenje devet lica i rekao su dve osobe u bekstvu, dok se ostali nalaze u inostranstvu - zemljama regiona i u jednoj zapadnoj zemlji.

Komunikacija sa pravosudnim organima tih zemalja je u toku, dodao je on.

"Isključivi motiv ovih zločina bio je pljačka, a ukupno je ubijeno 200 lica, isključivo civila koji nisu učestvovali u oružanim dejstvima", rekao je Vekarić.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga protiv 26 lica za ratni zločin u selu Ćuška

Izvor: SrbijaNet.rs, 13.Mar.2010

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je saopštilo da je podnelo istražnom sudiji Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovodjenje istrage protiv 26 lica, zbog osnovane sumnje da su 14. maja 1999. godine lišili života 41 osobu

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Zločini "Šakala" motivisani pljačkom

Izvor: Vesti-online.com, 13.Mar.2010

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je izjavio da je pljačka bila isključivi motiv za činjenje ratnog zločina u selu Ćuška na Kosovu i Metohiji 1999. godine i najavio da će osumnjičenima za ovo krivično delo biti zaplenjena imovina...Vekarić je naglasio da je način na koji su...

Nastavak na Vesti-online.com...

Istraga protiv "Šakala" za ratni zločin u selu Ćuška

Izvor: Press, 14.Mar.2010, 04:41

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je saopštilo da je podnelo istražnom sudiji Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv 26 lica, zbog osnovane sumnje da su 14. maja 1999. godine lišili života 41 osobu u selu Ćuška u opštini Peć na Kosovu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.