Istraga o požaru još uvek u toku

Izvor: S media, 25.Okt.2009, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o požaru još uvek u toku

Svi pacijenti Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" zbrinuti i njihovo zdravlje nije ni na koji način pogoršano tokom sinoćnje evakuacije iz bolnice u kojoj je izbio požar.

"Svi pacijenti su na bezbednom i uz njih je poslata njihova medicinska dokumentacija", rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević nakon obilaska bolesnika iz bolnice "Dragiša Mišović" koji su prebačeni u Urgentni centar.

Milosavljević je rekao da je svih 30 pacijenata iz >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koronarne jedinice KBC "Dragiša Mišović" prebačeno u Urgentni centar i da je jednom od njih već danas ugradjen stent.

Milosavljević je ranije danas obišao pacijente iz bolnice "Dragiša Mišović" na Vojno-medicinskoj akademiji. Reč je o 47 bolesnika od kojih je sedmoro na intenzivnoj nezi.

Direktor Urgentnog centra Vladimir Djukić rekao je da zdravstveno stanje ni jednog pacijenta iz KBC "Dragiša Mišović" ni na koji način nije pogoršano tokom evakuacije iz bolnice u kojoj je izbio požar.

Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" prof. dr Radislav Šćepanović rekao je da su iz zgrade zahvaćene požarom u toj bolnici, zbrinuti svi pacijenti i spašena sva oprema.

Lekari i drugo osoblje bolnice ostali su na radnim mestima, rekao je direktor KBC "Dragiša Mišović" i izrazio nadu da će se "već od sutra pristupiti sanaciji štete i obnovi bolnice".

"Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć u saradnji sa centrom veze, Urgentnim centrom i Kliničko-bolničkim centrom Zemun organizuje prespodelu pacijenata i minikonvoj za prebacivanje pacijenata iz Urgentnog centra u Zemun", objasnila je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

Doktorka Macura je navela da će u prvom konvoju biti deset pacijanata, a kasnije tokom danas biće još pacijenata prebačeno u Zemun.

Informacije o pacijentima prebačenim na Urgentni centar mogu se dobiti na broj 366-21-30, a telefoni KBC Zemun su 3772-666, 3772-651, 2106-106.

Vodja vatrogasaca koji su gasili požar u Kliničko bolničkom centru "Dragiša Mišović" u Beogradu Miloš Majstorović izjavio je da su vatrogasci dobili pet dojava od gradjana, ali da ni jedna nije bila iz kruga bolnice.

"Mogli smo i drugacije da reagujemo, da pošaljemo i manje ekipa na teren, ali smo rešili da se ne igramo", rekao je Majstorović, šef dežurne ekipe Vatrogasne brigade koja je gasila požar.

Komandant vatrogasne brigade Beograd Mile Jovičić rekao je da je 78 vatrogasaca i 27 vatrogasnih kola gasilo požar, a da je prva ekipa na lice mesta stigla u roku od tri minuta.

Jovičić je izneo da je zajedničkom intervencijom vatrogasaca, hitne pomoći, bolničkog osoblja i drugih koji su učestvovali u evakuaciji spašeno 258 bolesnika.

Prilikom gašenja požara u zgradi KBC "Dragiša Mišović" su povredjena i dva vatrogasca Pedja Talović i Dragan Stefanovih.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić izjavio da je još prerano za ocene o šteti od požara u Kliničko-bolničkom centru Dr "Dragiša Mišović", ali da je ona velika budući da je vatra zahvatila više od 1.200 kvadratnih metara.

Marić je naveo da procene materijalne štete još nema i da će policija će izvršiti uviđaj u toku prepodneva, pa će se o nastaloj šteti znati više.

Spekulacije o podmetanju bombe u zgradi KBC, Marić je, odbacio navodeći da je dojava bombe stigla šest minuta posle prijave požara u bolnici.

Saradnja svih službi na terenu je bila dobra, istakao je načelnik Sektora za vanredne situacije i dodao da su se, dva povređena vatrogasaca, vratila na lice mesta posle ukazane pomoći.

"Specijalističke ekipe MUP-a intenzivno rade na uvidjaju i veštačenju uzroka požara koji je sinoć oko 23 sata izbio na poslednjem spratu Kličničkog boličkog centra "Dr Dragiša Mišović" na Dedinju", rekao je direktor policije Milorad Veljović.

"Čim se bude došlo do prvih saznanja o mogućim uzrocima, ona će biti predočena javnosti", dodao je direktor policije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je noćas da će policija u toku noći početi ispitivanje uzroka požara u bolnici "Dragiša Mišović" na Dedinju, "kako bi se otklonile sve sumnje, koje su se već pojavile, da li je možda podmetnut ili izazvan nekom eksplozivnom napravom".

Dačić je rekao da je šest minuta posle prijave da je požar izbio, policijskoj službi "92" upućena poruka da je u bilnici podmetnuta bomba, ali da je "očigledno reč o

lažnoj prijavi".

On je apelovao na građane da se na takav način ne igraju i time opasno izazivaju nepotrebno uznemiravanje javnosti.

"Protivdiverzione ekipe ispitaće uzroke požara, ali je sigurno da dojava o bombi nije usledila pre nego što je požar prijavljen", naglasio je Dačić.

Prema rečima vatrogasaca, osim požara koji se naglo širio, velika opasnost za pacijente i one koji su učestvovali u gašenju pretila je od tehničkih gasova, jer su mogli da eksplodiraju, pa je zato efikasnom i koordinisanom akcijom njihov dovod u bolnicu prekinut.

"Ovo je još jedna potvrda da treba da se ojača Sektor za vanredne situacije koji se sada nalazi u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova i koji ima zadatak da objedini sve resurse koji postoje u društvu i državi za otklanjanje svih posledica vanrednih situacija kao što su požari, poplave, zemjotresi, havarije, eksplozije i sve vrste spasavanja", rekao je Dačić.

Dačić je pohvalio sve koji su učestvovali u gašenju požara u KBC "Dr Dragiša Mišović", istakavši primer jednog policajca koji se, posle ukazane pomoći na VMA, vratio na lice mesta da nastavi svoj posao i pomogne kolegama u daljem gašenju požara.

Na mestu događaja su, osim Dačića i rukovodstva MUP-a i policije, bili i gradonačenik Beograda Dragan Đilas i ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.