Ispituju Jocićevu vezu sa ubicom policajca

Izvor: Blic, 02.Jul.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispituju Jocićevu vezu sa ubicom policajca

- Policijski inspektor Dragan Radišić ispitivao je kriminalne aktivnosti Sretena Jocića i Vojislava Raičevića, zvanog Voja Amerikanac. O tim saznanjima pričao je onima kojima treba, ali očigledno i onima kojima nije takve informacije smeo da govori - kaže za „Blic” izvor iz beogradske policije, koja ni posle trinaest godina nije uspela da rasvetli ubistvo kolege.



Sreten Jocić | Hapšenje Joce Amsterdama

Radišić je ubijen 1. februara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1996. u ulazu zgrade u kojoj je stanovao na Karaburmi. U to vreme, bio je inspektor Odeljenja za krvne i seksualne delikte SUP Beograd.

- U istrazi Radišićevog ubistva, beogradska policija je kao osumnjičenog svojevremeno uhapsila izvesnog Zorana, zvanog Zoća, sa Karaburme, begunca iz zatvora. Ubrzo se utvrdilo da on nije imao veze sa ubistvom. Tek kasnije smo saznali da je informaciju o njemu, kao osumnjičenom, policiji namerno „gurnulo” podzemlje. Kako se ispostavilo, u tome su učestvovali i pojedinci iz tada najviših krugova bezbednosnih struktura. Zoća nije imao veze sa Radišićevim ubistvom, ali je utvrđeno da je ranije bio u kontaktu sa Sretenom Jocićem - kaže izvor „Blica”.

Radišić je, kaže naš izvor, bio prilično upućen u dešavanja u podzemlju i otvoreno je pričao o tome.

- Zbog toga su i neki drugi, njemu bliski ljudi, kolege imale bezbednosnih problema. Ubijen je u ulazu zgrade u kojoj je stanovao, sa više hitaca u glavu i grudi. U njega je pucala jedna osoba, ali je na mestu zločin bio još jedan saučesnik. Komšije koje su saslušavane tvrdile su da su nekoliko sati pre zločina primetili dvojicu nepoznatih mladića. Inspektori, koji su tada radili istragu pretpostavljali su da je postojao i treći saučesnik, koji je napadače čekao u vozilu i obezbedio im bekstvo - kaže izvor „Blica”.

Na istrazi ubistva inspektora Radišića tada je angažovana cela beogradska policija. Akciju je lično vodio, Milutin Mitrović, zvani Gera, načelnik Odeljenja u kome je Radišić radio.

- Saslušavano je bukvalno celo podzemlje, kako bi se došlo do izvršilaca zločina. Na razgovore su privođeni Aleksandar Knežević Knele, Goran Vuković Majmun, Bojan Petrović... Onda se sa Karaburme pojavila ta informacija o Zoći. On je uhapšen u Čačku. Radilo se danima na proveri informacija, a onda je utvrđeno da sa ubistvom Radišića on nema nikakve veze. Kada se otkrilo ko je podmetnuo Zoću kao osumnjičenog, pomenuto je i Jocino ime, kao mogućeg nalogodavca, ali protiv njega nije bilo dokaza. Nije ni priveden na razgovor. U podzemlju, Jocić je tada važio za ozbiljnu ličnost, sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Vojislavom Raičevićem - kaže izvor „Blica”.

Sva trojica u to vreme imali su najjaču zaštitu državnih bezbednosnih struktura.

- Bili su deo ekipe, koju u to vreme beogradska policija nije mogla da ispituje. Nijedan od njih nije mogao da bude pozvan čak ni na razgovor. I kada smo privodili neke od ljudi iz tadašnjeg kriminalnog miljea, uvek se pojavljivao neko iz SDB, ko ih je izvlačio napolje, uz obrazloženje da je to državni interes. Posle hapšenje Zoće sa Karaburme u istrazi se „udarilo u zid” - kaže izvor „Blica”.

Služba države bezbednosti zvanično je tvrdila da nema nikakva saznanja o izvršiocima Radišićevog ubistva.

- Srpske vlasti veruju da Sreten Jocić ima saznanja ko je naredio i izvršio ubistvo inspektora Radišića. Imena tih osoba, uslov su koji će od Jocića biti zatražen u pregovorima oko dodeljivanja statusa zaštićenog svedoka. Na tu vrstu zaštite moći će da računa samo ako rasvetli to ubistvo, ali i ubistva ostalih policijskih i državnih službenika: generala Radovana Stojičića Badže, pukovnika Milorada Vlahovića i Dragana Simića, ministra odbrane Pavla Bulatovića, generalnog sekretara FS tada Srbije i Crne Gore, Branka - Bate Bulatovića... - kaže naš izvor.

Glavni adut u pregovorima biće svedočenje Zorana Đorđevića, bivšeg policajca i Jocićevog telohranitelja koji Jocića optužuje da je podstrekao na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine u SC „Olimp”.

Inspektor bio na tragu Amerikancu

- Dragan Radišić je ubijen jer je bio na tragu Vojislavu Raičeviću, zvanom Voja Amerikanac - svojevremeno je u policiji izjavio svedok koji je saslušavan u istrazi zločina grupe „Amerika”.

Svedok je tada policiji otkrio i imena izvršilaca ubistva, ali i vezu između Sretena Jocića i grupe Voje Amerikanca.

- Vojina ekipa se okupljala u vili u Augusta Cesarca na Dedinju. Ključeve od nje dao im je Joca Amsterdam... - izjavio je svedok.

Dragan Radišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.