Irinej: I SPC da snosi odgovornost

Izvor: B92, 07.Avg.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: I SPC da snosi odgovornost

Beograd -- Odgovornost za tragediju u centru za lečenje zavisnosti u Joševi snose svi, pa i Srpska pravoslavna crkva, izjavio je za B92 episkop bački Irinej.

"Ja smatram da, posredno, svi mi snosimo odgovornost i to moram da kažem pošteno, zato što nismo ozbiljno shvatilli šta jedan neuravnotežen čovek može da uradi", kaže Irinej bački.

Sinod SPC je još 2009. godine, kada je snimak brutalnosti Branislava Peranovića objavila TV B92, preporučio Raško-prizrenskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << eparhiji da pokrene crkveno-sudski postupak protiv njega jer batina nikad nije bila terapeutska sredstva, međutim, tadašnji episkop Artemije je to odbio da učini. Potom je i sam Artemije raščinjen, ali nije i Peranović, kojeg je propustila da raščini i Šabačka eparhija.

"Sinod nema vlast nad mesnim episkopima, on nije činovnik sinoda, ali naš stav nije uzet u obzir. Videlo se da je ovaj čovek neuravnotežen i nasilnik, ali nažalost ni crkveni postupak nije pokrenut", objašnjava Irinej.

U Bačkoj episkopiji priznaju da su potom prestali da prate ovaj slučaj, u iščekivanju reakcije crkvenog suda.

Episkop bački nije znao da se Peranović bavi lečenjem narkomana, da je bio bajker obrijane glave koji je vozio nenormalnim brzinama.

On kaže da je trebalo odmah izvršiti preporuku Sinoda i odmah ga raščiniti jer baca ljagu i duboku senku na pokušaje crkvenih struktura da pomognu u lečenju narkomanije i dodaje da je ovaj događaj trebalo sprečiti i preduhitriti.

"To što će on sada biti lišen svešteničkog čina slaba nam je uteha, da je bio na vreme kao što je bila preporuka i da mu je bilo onemogućeno da se bavi time", kaže Irinej.

"Svi mi snosimo odgovornost u crkvi, pošteno moram da kažem. Crkva nije imuna na katastrofalne posledice."

Oglasila se i Šabačka eparhija, koja je najavila da će se, ukoliko se dokaže da je sveštenik Branislav Peranović ubio štićenika Centra za odvikavanje od droge u selu Jadarska Lešnica kod Loznice, u slučaj uključiti i crkveni sud.

U Eparhiji ističu da je njihovo oglašavanje o tom slučaju posledica svešteničkog čina osumnjičenog Peranovića, kao i da centar čiji je Peranović upravnik nije u sklopu crkve.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko je sveštenik Branislav Peranović

Izvor: B92, 07.Avg.2012

Beograd -- Surove metode sveštenika Branislava Peranovića prema štićenicima centra za lečenje narkomanije, koji je vodio u manastiru Crna Reka, šokirale su javnost 2009...B92 je tada prvi objavio snimke na kojima se vidi kako Peranović lopatom prebija jednog mladića...U međuvremenu se pojavilo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.