Infostud: U 2017. posao za 1.000 IT kadrova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2017, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infostud: U 2017. posao za 1.000 IT kadrova

U Srbiji postoji velika potreba za zapošljavanjem IT juniora, a u 2017. godini planirano je zapošljavanje gotovo hiljadu novih kadrova, prema rezultatima istraživanja kompanije Infostud o potrebama IT sektora u Srbiji.

Takvi podaci dobijeni su na uzorku od 118 anketiranih kompanija, od kojih su gotovo sve (95 procenata) istakle da imaju poteškoća sa pronalaženjem kvalitetnih zaposlenih, dok je za 4 odsto kompanija pronalazak zaposlenih skoro nemoguć, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Infostuda.

Oko 60 posto anketiranih kompanija je u 2016. godini imalo program stručne prakse, nakon koga su gotovo sve one zaposlile izvestan broj praktikanata, dok je skoro polovina anketiranih plaćala praktikantima mesečnu nadoknadu koja je u proseku iznosila oko 25.000 dinara.

Najveća potreba, prema rezultatima ankete, vlada za web programerima i programerima aplikacija, gde se najviše traži poznavanje programskih jezika Java Script, Java, C#, PHP i MS SQL i programskih alata kao što su Photoshop i Unity.

Zbog velikog deficita programera, Vlada Srbije, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, planira da u aprilu ove godine započne program prekvalifikacije pojedinaca talentovanih za IT u junior programere, nakon što je krajem decembra usvojila Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji, koji predviđa niz mera za podršku prekvalifikaciji u IT sektor, razvoju formalnog obrazovanja iz ove oblasti, kao i stvaranju dobrog ambijenta za IT kompanije, startape i mala i srednja preduzeća.

"IT je jedan od najprofitabilnijih sektora u svetu u koji je potrebno uložiti znanje, bez dodatnih subvencija. Predstavlja osnovu za ekonomski razvoj zemalja i njihovu stabilnost. Zbog svega toga, edukacija i zapošljavanje u oblasti IT-ja treba da budu prioriteti", izjavila je Milica Ivić iz LimundoGrada.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo državne uprave prepoznalo značaj ovog sektora i pozvalo sve zainteresovane IT učesnike na tržištu Srbije da se uključe u obučavanje i prekvalifikaciju talentovanih kandidata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro počinje program prekvalifikacije u IT struku: Velika potreba za zapošljavanjem IT juniora!

Izvor: NovaEnergija.net, 22.Feb.2017, 10:10

Prema istraživanju o potrebama IT sektora u Srbiji, koje je sprovela kompanija Infostud tokom februara meseca, vidi se velika potreba za zapošljavanjem IT juniora u 2017. godini. Gotovo sve IT kompanije imaju poteškoća u pronalaženju kvalitetnih zaposlenih, te su spremne da pomognu obrazovnim ustanovama...

Nastavak na NovaEnergija.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.