Informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Na 27. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Zlatnu medalju osvojili su Tadija Šbez i Nikola Pešić Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad.

Srebrnu medalju osvojio je Jovan Bengin, Matematička gimnazija, Beograd, a bronzanu Mladen Puzić, takođe iz Matematičke gimnazije.

Takmičenje je održano od 9. do 14. septembra u prestonici Grčke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ovim je ekipa Srbije ostvarila zbirno najbolji rezultat u konkurenciji 13 zemalja, odnosno 55 takmičara koji su učestvovali na takmičenju.

Srbija ima ukupno osvojenih 1.411 bodova i nalazi se ispred drugoplasirane Rumunije sa 1.310 i trećeplasirane Bugarske sa 1.060 bodova.

Vođa ekipe Srbije bio je dr Vladimir Milovanović, docent sa Univerziteta u Kragujevcu, a njegov zamenik Vladimir Milenković, student sa Univerziteta u Kembridžu, navodi se u saopštenju Društva matematičara Srbije.

Premijerka čestitala

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je danas zlatnu medalju koju je četvoročlana ekipa iz Srbije osvojila na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini.

Naši mladi informatičari osvojili su četiri medalje i zbirno prvo mesto u konkurenciji 13 zemalja, napisala je Brnabić na tviter nalogu. Čestitke od srca za Tadiju Šebeza, Nikolu Pešića, Jovana Bengina i Mladena Puzića. Želim vam još mnogo uspeha u budućnosti", napisala je Brnabić.

Čestitka Matićeve

I državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić čestitala je informatičkoj ekipi.

"Ponosni smo na mlade informatičare Srbije koji su ostvarili zbirno najbolji rezultat u konkurenciji 13 zemalja. Za nas je njihov uspeh podstrek da dodatno ulažemo u mlade talente, ali i da nastavimo sa unapređenjem obrazovnog sistema, posebno u sferi razvoja informatike i primeni IKT-a u svim nastavnim predmetima", istakla je Matić.

Ona je podsetila da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansijski podržava učešće učenika na međunarodnim takmičenjima iz informatike, matematike i fizike kroz podršku nevladinim organizacijama, kao i da u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi kapitali projekat „Povezane škole“ sa ciljem digitalizacije školstva, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mladi informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Izvor: Danas, 16.Sep.2019

Na 27. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini četvoročlana ekipa Srbije osvojila je dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, saopštilo je danas Društvo matematičara Srbije. Članak Mladi informatičari Srbije najbolji na Balkanu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.