Izvor: Blic, 24.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident prilikom rasprave o izveštaju

Incident prilikom rasprave o izveštaju

BEOGRAD - Izveštaj anketnih odbora Skupštine SRJ, osnovanih radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za ubistvo Pavla Bulatovića, kako 'Blic' saznaje, nije podržao samo jedan od prisutnih članova odbora.

Jedini član oba anketna odbora koji nije glasao u potpunosti za izveštaj bio je savezni poslanik iz redova Demokratske stranke Miodrag Đidić. Zajednički izveštaj oba odbora potpisali su predstavnici SRS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vojislav Šešelj i Igor Marović koji su i predsedavali ovim odborima. Prilikom rasprave o izveštaju došlo je do incidenta u Anketnom odboru Veća građana, gde su posle verbalnog sukoba sa liderom radikala, koji ih je nazivao 'mafijom', službenici Skupštine napustili sastanak.

Član Anketnog odbora Veća republika Spasoje Krunić potvrdio je da je glasao za izveštaj koji će biti dostavljen poslanicima oba veća Skupštine SRJ, dodavši da su u dokumentu samo konstatovane izjave sadašnjih i bivših visokih funkcionera koji su saslušani povodom ubistva Bulatovića.

U službama Skupštine tvrde da izveštaji rada ovih odbora neće biti dostupni javnosti dok takvu odluku ne donesu predsednici oba veća.

Članovi Anketnog odbora Veća republika bili su Mileta Bulatović (SNP), Rista Trajković (DSS), Milovan Bojić (JUL), Igor Mirović (SRS), Spasoje Krunić (SPO).

Anketni odbor Veća građana čine Miodrag Đidić (DS), Ljubiša Jovašević (DSS) Veljko Odalović (SPS), Živko Šoklovački (JUL), Želidrag Nikčević (SNS), Slobodan Guberinić (SNP) i Vojislav Šešelj (SRS). Miodrag Đidić je za 'Blic' istakao da nije želeo da glasa za izveštaj iz razloga što je 'bio saglasan sa 80 odsto njegovog sadržaja, dok sa 20 odsto nije mogao da se složi jer se radilo o neprihvatljivim kvalifikacijama'.

- Naš zadatak bio je da utvrdimo činjenice i sačinimo izveštaje koje posle treba da dostavimo Skupštini. Moje primedbe se tiču tačke 6 u kojoj se govori o Filipu Cepteru, gde se ističe da nisu nađeni dokazi o povezanosti Ceptera sa ubistvom Bulatovića, ali da su se svi svedoci koji su ispitivani 'plašili pomena njegovog imena'. To nije tačno. Dogovor je bio da Šešelj sačini izveštaj, a da mi onda o njemu raspravljamo i na kraju ga usvojimo. Međutim, na takvu kvalifikaciju ne mogu da pristanem jer sam bio prisutan prilikom saslušanja i niko se nije plašio kada bi Šešelj spomenuo Cepterovo ime. Takođe, bivši šef DB Marković jeste izjavio da je Goran Svilanović bio doušnik DB dok je bio opozicionar, ali nije to rekao i za Dušana Mihajlovića već za njegove saradnike - rekao je za 'Blic' Đidić, savezni poslanik u Veću građana iz redova DS.

On je izrazio očekivanje da će se izveštaji ovih anketnih odbora naći pred poslanicima oba veća Skupštine SRJ u februaru, na prvoj sednici redovnog zasedanja.

- Ovakav izveštaj usvojili su odbori u čijem sastavu su većinom predstavnici stranaka bivšeg režima. Zaključci iz ovog izveštaja po njima upućuju na to da je za ubistvo Bulatovića kriva sadašnja vlast, što se od njih i moglo očekivati, ali ne predstavlja i realno stanje stvari - rekao je Đidić. N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.