I životinje u BeoZoo vrtu teško podnose vrućinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2019, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I životinje u BeoZoo vrtu teško podnose vrućinu

Visoke letnje temperature vazduha ne predstavljaju problem samo ljudima. U životinjskom carstvu, bilo da se radi o onim životinjama koje su odavno pripitomljene, ili onima koje smo pozajmili iz divljine, ima onih koje teško podnose vrućine.

Obišli smo BeoZoo vrt, da vidimo kako se snalaze baš te životinje iz polarnih i hladnijih okruženja i staništa i kako im zaposleni pomažu da prebrode leto.

Iako slonica-penzionerka Tvigi ne spada u polarne vrste, ne odbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tuširanje ovih dana. Primatima, koji nešto teže podnose žegu, dotok vode je obezbeđen u kontinuitetu. Beli lav tromo leži u hladu, dok su pingvini pobegli u unutrašnjost rashlađenog akvarijuma, za svaki slučaj. Kako im BeoZoo vrt pomaže ovih dana?

„Ne želimo da nijedna životinja izađe iz svog termičkog komfora. Šta to znači? To znači da od ranog jutra kreću već prskalice da rade koje će prskati papagaje, uključujemo tuševe kod šimpanzi, da one mogu da se tuširaju, postoje raznorazni vodopadi koji su, ne samo ambijentalno uređenje Zoološkog vrta, nego su tu sa razlogom, kao vodopad kod tigra, kor vidri, raznih drugih životinja, gde oni stalno imaju pristup svežoj, pijaćoj vodi, gde čak mogu i da se kupaju“, kaže Kristijan Ovari, biolog.

Najzanimljivije za posmatranje su nam bile dve sive foke koje, posle ukusnog ribljeg obroka, uživaju u bazenima sa rashladnim sistemima za vodu.

„Što se tiče foka, one imaju više različitih mera da im se obezbede prijatni uslovi, imamo dvoslojnu mrežu za senčenje, dvoslojna - ne samo da pravi senku, nego gornja mreža štiti donju mrežu koja štiti foku od pregrevanja. Pored toga, ova bučna aparatura koja se čuje u pozadini je „čiler“, to je aparatura koja je tu da bi kontrolisala, odnosno hladila vodu na vrlo prijatnih 16 C, baš kao i u njihovom rodnom mestu“, kaže Ovari.

I posetioci BeoZoo vrta, u kom živi oko 2.000 životinja, brinu o životinjama koje teško podnose vrućinu.

„Da, zapravo, došli smo zbog pingvina najviše da vidimo. Pretpostavila sam, zbog ove vrućine, da imaju posebne sisteme za rashlađivanje“, kažu posetioci.

Nemaju sve životinje u BeoZoo vrtu problem sa visokim letnjim temperaturama. Jedna od onih životinja koje uživaju u vrelom vazduhu ovih dana je ženka nilskog krokodila, koja je pre nekoliko dana stigla iz Mađarske. Ima desetak godina, a punu starost može da doživi i u stotoj godini.

Verovali, ili ne, BeoZoo vrt ovih dana čak i dogreva staništa dobrog dela zbirke gmizavaca kojima aktuelne letnje vrućine nisu dovoljne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.