I okružni sudija štitio kriminalce

Izvor: Blic, 28.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I okružni sudija štitio kriminalce

BEOGRAD - Policija ispituje saznanja da li je u lancu advokata, policajaca i doktora koji su raznim zloupotrebama od hapšenja štitili svoje „klijente" i za to bili debelo nagrađivani, aktivnu ulogu imao i jedan sudija Okružnog suda. Sudija, čije se ime drži u strogoj tajnosti, navodno je trebalo da primi novac kako bi izdejstvovao puštanje iz pritvora osobi osumnjičenoj za dilovanje droge, saznaje „Blic" od izvora iz vrha MUP-a.

- Krenuli smo od nas. Akcija se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastavlja sve dok ne budu utvrđene sve činjenice i uhapšeni svi koji su osumnjičenima izdejstvovali „oproštaj grehova" - tvrde u policiji dan nakon hapšenja desetočlane grupe, čija je aktivnost praćena nekoliko meseci i protiv koje je glavni dokazni materijal - snimak uzimanja mita.

Grupa, u kojoj su dvojica advokata, jedna doktorka i četvoro policajaca, imala je nekoliko načina rada. Jedan model, na kojima je zarađivan novac, bio je i lažno prijavljivanje za zlostavljanje dece i nasilje u porodici kojima je jednom od roditelja omogućavano dobijanje starateljstva.

- Inspektori za mololetničku delinkvenciju podnosili su lažne krivične prijave, ali i prikrivali dela tamo gde ih je bilo, čime su osumnjičeni oslobađani pritvora i istrage. Sređivanje samo jednog ovakvog slučaja od klijenta naplaćivano je i do 15.000 evra - kaže za Blic" izvor iz vrha MUP-a Srbije.

On navodi da je u jednom od za sada razotkrivenih slučajeva utvrđeno sređivanje odbacivanja krivične prijave koja bi u zatvor poslala osobu koja je u tom momentu bila na uslovnoj kazni, dok je u drugom jednom maloletniku „oprošteno" dilovanje droge...

U akciji razotkrivanja kriminalnog lanca advokata, policajaca i doktora koji su raznim zloupotrebama od hapšenja štitili svoje „klijente" i za to bili debelo nagrađivani, u pritvoru je zadržano deset osoba, među kojima je i glavnoosumnjičeni Nebojša Pavlović, poznati beogradski advokat.

Pavlovićeva desna ruka u kriminalnoj organizaciji bio je Slavoljub Mitrović (51), nekadašnji načelnik Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije beogradske policije, koji je pre godinu i po dana prešao u advokaturu.

„Oproštaj grehova" klijentima Nebojše Pavlovića, u čijoj kancelariji se zaposlio, Mitrović je sređivao preko doktorke Mirjane Tomović (53), koja radi na neuropsihijatriji Vojnomedicinske akademije i čije je zaduženje bilo overavanje lažne medicinske dokumentacije.

Drugi krak Mitrovićeve saradničke mreže oformljen je među njegovim dojučerašnjim kolegama - policajcima Odeljenja maloletničke delinkvencije beogradske policije. Prvi na listi za hapšenje tako su se našli inspektori Žika Živković (35) i Jugoslav Kovačević (35), kao i njegova supruga Nataša Kovačević (35), inspektorka maloletničke delinkvencije policijske stanice Stari grad. U pritvoru je i načelnik kriminalističke policije u Zemunu Vladan Todosijević (46), koji je ranije delio kancelariju sa Mitrovićem u beogradskoj policiji.

Lisice su stavljene i posrednicima koji su davali mito za izbegavanje krivične odgovornosti.

- Uhapšene su Beograđanke Ljiljana Purić (55) i Snežana Borota, kao i Kragujevčanin Draško Kojović (32). Oni nisu urgirali za sebe, već su sređivali slučajeve u kojima su osumnjičeni bili njihovi najbliži članovi porodica - kaže naš izvor, koji nije želeo da otkriva imena osoba kojima su „sređivani" postupci.

Detalji tih „oslobađajućih" postupka u interesu istrage, za sada su strogo čuvana tajna. Prema krivičnoj prijavi koja je protiv desetočlane grupe juče podneta Specijalnom tužilaštvu, advokati Pavlović i Mitrović osumnjičeni su za zločinačko udruživanje.

- Njih dvojica su napravili plan delovanja u kojem je Pavlović, kao dugogodišnji advokat, imao dobre veze i kontakte sa tužilaštvom i sudovima, koji bi im omogućio da klijentima obezbede privilegovani položaj u krivičnom postupku. Uz pomoć svojih veza, Pavlović i Mitrović su ovim osobama zainteresovanim za ishode krivičnih postupaka uz novčanu nadoknadu obećavali privilegovan položaj. Na osnovu toga, pojedine osobe su puštane na slobodu ili protiv njih nisu podnošene krivične prijave - navodi se u saopštenju MUP-a. Prema prijavi, Mitrović je, zatim, u dogovoru sa Pavlovićem pribavljao lažnu medicinsku dokumentaciju od doktorke Mirjane Tomović, a potom preko organizovane kriminalne grupe u kojoj su bili policajci Živković i Jugoslav i Nataša Kovačević, dogovarao konkretne radnje koje su oni realizovali i za to im davao novac - saopštio je MUP.

U prekjučerašnjoj akciji, koja je osim u Beogradu izvedena i u Jagodini, Kragujevcu i Šapcu, uhapšeno je 25 osoba, a u pritvoru je zadržano desetoro.

Izdavala lažna uverenja

Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da su privedena dva lekara VMA, od kojih je jedan zadržan a drugi pušten posle informativnog razgovora. U saopštenju je navedeno da je u akciji policije učestvovala i Vojnobezbednosna agencija. Kako „Blic" saznaje, Ljiljana Tomović, koja se tereti za izdavanje lažnih lekarskih uverenja, osim na VMA radila je i u svojoj privatnoj ordinaciji u Cetinjskoj ulici. Doktorka Filipović je pre nekoliko godina doživela tragediju kada joj se ubio sin Filip, tada učenik trećeg razreda Gimnazije „Sveti Sava".

Osumnjičeni kupovao stan

Inspektor Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije Žika Živković, kako saznajemo, nedavno je krenuo u potragu za stanom ili kućom u Beogradu u vrednosti do 75.000 evra, koju bi platio kreditom. Da li je učešće „zaradio" sređivanjem slučajeva, trenutno je predmet policijske istrage.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.