Izvor: Blic, 12.Jan.2008, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I gastarbajterima sve skupo u Srbiji

POŽAREVAC - U zemljama Evropske unije i u Švajcarskoj zaposleno je više od 50.000 ljudi iz Braničeva. Najviše ih je iz Petrovca na Mlavi - 11,5 hiljada, i iz Požarevca 10 hiljada. Već decenijama većina njih novogodišnje i božićne praznike provodi u zavičaju. Njihovom dolasku posebno bi se obradovali trgovci, jer su gastarbajteri masovno kupovali nameštaj, tehniku i ostalu robu. Međutim, ove godine, gastarbajteri retko zalaze u trgovine.

Gastarbajteri iz Braničevskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okruga koji Novu godinu i Božić proslavljaju u zavičaju nisu kao ranijih godina novac trošili za kupovinu nameštaja, bele tehnike i ostale tehničke robe. Razlog je što je u Srbiji ta roba skuplja nego u zemljama EU i Švajcarskoj gde rade i žive, pa im se više isplati da je tamo kupe.

Branislav Mirković koji već tri decenije živi u Parizu kaže da je za svoju kuću nameštaj kupio u Belgiji.

- Platio sam prevoz i carinu i jeftinije mi je ispalo nego da sam to kupio u Srbiji. Uz to nameštaj koji sam u Belgiji kupio kvalitetniji je i lepši od ovog koji nude prodavci u Srbiji. To nije bio slučaj ranijih godina jer je kod nas sve bilo jeftinije - kaže Branislav.

Zato ne iznenađuje što su prodavnice nameštaja pred praznike gotovo bile puste, a i to malo kupaca što je pazarilo bili su ovdašnji ljudi. Dragiša Jović koji u Petrovcu na Mlavi ima prodavnicu nameštaja kaže da je radnicima pred Božić rekao da ne dolaze na posao jer gotovo niko u toku dana ne uđe u radnju. Interesovanje gastarbajtera nije bilo naročito izraženo ni za belu tehniku, ističe prodavačica Slađana Negovanović. Prema njenim rečima više kupuju meštani nego gastarbajteri.

Vesna Vasiljević koja živi i radi u Švajcarskoj kaže da je u Srbiji sve skupo, a i da trgovci na kasi kucaju robu koja nije kupljena.

- Pred polazak za Srbiju kupila sam digitalni foto aparat od šest megapiksela i platila ga 100 franaka, to je oko 5.000 dinara. U našim prodavnicama taj fotoaparat je skuplji za više od 50 odsto. U jednoj radnji mešovite robe kupovala sam razne namirnice, a kasirka mi je otkucala litar vina i još jedan proizvod koji uopšte nisam kupila. Kada sam intervenisala ona mi je vratila neki novac, ali mi uopšte nije dala novi račun. Toga u Švajcarskoj nema - priča Vesna.

Aca Joksić iz sela Dobrnje koji 30 godina radi u Austriji kaže da je iznenađen visokom cenom u prodavnicama poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

- Ranijih godina mi kupimo u Srbiji pasulj, ulje, šećer i drugo i ponesemo u Austriju. Sada se to ne isplati jer je jeftinije u Austriji nego kod nas. Mleko u Austriji kupim za 70 centi, ulje za 99, vrećicu od pet kilograma krompira platim tri evra, koliko košta i vrećica crnog luka. O tehničkoj robi ili o automobilima neću ni da pričam. Tamo se na primer „tojota" stara desetak godina prodaje za 700 do 800 evra, a pogledajte koje su cene automobila kod nas - kaže Joksić.

Da su u Srbiji skupi poljoprivredni proizvodi potvrđuje i Zorica Antić iz sela Veliko Laole, koja je u Parizu stekla penziju. Ona kaže da u Francuskoj karton jaja od 30 komada plati 2,2 evra, a da vreću krompira od 10 kilograma kupi za tri evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.