I Čerčilu bi se zgadilo kada se muškarci ljube

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 24.Okt.2009, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Čerčilu bi se zgadilo kada se muškarci ljube

LONDON - Lider ekstremno desničarske Britanske nacionalne partije (BNP) Nik Grifin iskoristio je gostovanje na televiziji Bi-Bi-Si tako što je kritikovao islam i branio bivšeg šefa Kju-Kluks-Klana.

On je, u toku preksinoćnog gostovanja u emisiji „Vreme za pitanja“, rekao publici i da bi Vinston Čerčil bio pristalica BNP da je živ, te da bi smatrao da je ljubljenje između dva muškarca jeziv prizor.

Britanska TV bila je izložena oštrim kritikama organizacija za >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << borbu protiv rasizma i nekih političara zbog odluke da pozove Grifina u emisiju, a više stotina pristalica antifašizma protestovalo je preksinoć ispred zgrade te medijske kuće, a njih 30 čak je uspelo da uđe u zgradu, ali ih je policija ubrzo izvela.

Na pitanje gledaoca iz publike u studiju zašto je opisao islam kao „zlu i opaku“ religiju, Grifin je odgovorio da „islam ima dobre strane jer, na primer, ne bi dozvolio da banke podivljaju“, ali da se „ne uklapa u osnovne vrednosti britanskog društva kao što su sloboda govora, demokratija i jednaka prava za žene.“ Jedan od učesnika emisije, ministar pravde Džek Stro izjavio je da je ovo „katastrofalna nedelja za BNP jer su prvi put stavovi te stranke na odgovarajući način preispitani u javnosti“.

Grifin je negirao tvrdnje da je zauzeo pomirljiv stav prema nacističkom vođi Adolfu Hitleru i nekoliko puta ponovio da „nije nacista“ .´ Međutim, priznao je da deli platformu bivšeg lidera Kju-Kluks-Klana Dejvida Djuka čiji su stavovi po njemu „gotovo nenasilni.“ Grifin je odbio da komentariše izjavu koja mu se pripisuje, i po kojoj je izjednačio broj žrtava holokausta s teorijom da je zemlja ravna, rekavši da ga „evropski zakon“ sprečava da o tome govori.

Generalni direktor Bi-Bi-Sija Mark Tompson pokušao je da odbrani odluku te državne medijske kuće da u emisiju pozove lidera BNP rekavši da je to učinjeno na osnovu podrške koju je ta stranka dobila na evropskim i lokalnim izborima i da je vlada jedina koja može da zabranjuje ili cenzuriše političke partije.

BNP, koji se zalaže za zabranu imigracije, dobrovoljnu repatrijaciju imigranata i povlačenje Britanije iz Evropske unije, osvojio je dva poslanička mesta na izborima za Evropski parlament, održanim u junu. BNP nema nijedno poslaničko mesto u britanskom parlamentu.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Odbrana Kju Kluks Klana na BBC (VIDEO)

Izvor: Mondo, 23.Okt.2009, 14:47

Lider esktremno desničarske BNP Nik Grifin iskoristio je gostovanje na televiziji Bi-Bi-Si da kritikuje islam i brani bivšeg šefa Kju Kluks Klana. On je izjavio i da bi se Čerčil užasavao homoseksualaca.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.