Hrvatsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Kalinića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2010, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Kalinića

ZAGREB -

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića zbog falsifikovanja dokumenata, objavljeno je u sredu na internet sajtu tog tužilaštva.

Tužilaštvo je zatražilo da Kaliniću, koji čeka izručenje Srbiji, bude produžen pritvor koji mu je odredio zagrebački Županijski sud.

Portparol Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je da postupak koji bi se poveo u Hrvatskoj protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kalinića "može, ali ne mora" da odloži njegovo izručenje Srbiji, prenela je agencija Hina.

Devčić je rekao da je bez obzira na ishod, kazna koja Kaliniću preti u Hrvatskoj zanemarljiva prema zatvoru na koji je osuđen u Srbiji.

Hina je navela da za falsifikovanje isprava u Hrvatskoj preti kazna zatvora od nekoliko meseci.

Tužilaštvo je optužnicu protiv Kalinića podiglo zbog dva pasoša koja je dobio na osnovu lažnih dokumenata.

Optužnica Kalinića tereti da je 25. avgusta 2006. godine u Policijskoj upravi u Zagrebu zatražio izdavanje hrvatskog pasoša na ime druge osobe, stavljajući svoj potpis sa imenom te osobe na zahtev. Policija je istog dana izdala pasoš Kaliniću na kome je uz ime i podatke druge osobe bila umetnuta Kalinićeva fotografija.

Kalinić je ponovo u januaru 2009. godine u generalnom konzulatu Hrvatske u inostranstvu zatražio i dobio još jedan pasoš na kojem su takođe bili podaci druge osobe, a fotografija njegova.

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković juče je potpisao rešenje o izručenju Kalinića Srbiji.

Kalinić koji je u Srbiji u odsustvu, kao pripadnik "zemunskog klana", osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, odrekao se prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji i time je postao prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen nekoj drugoj državi.

Srbija je izručenje Kalinića, koji ima i hrvatsko državljanstvo, tražila 11. juna, tri dana posle njegovog hapšenja u Zagrebu pošto je na jezeru u Rakitju na njega pucao drugi osuđenik za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović.

Kaliniću u Hrvatskoj, gde se krio godinama, nije određen ekstradicioni pritvor, već pritvor zbog falsifikovanja dva pasoša.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Kalinića

Izvor: Beta, 19.Avg.2010

ZAGREB, 19. avgusta 2010. (Beta) - Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića zbog falsifikovanja dokumenata, objavljeno je u sredu na internet sajtu tog tužilaštva...Tužilaštvo je zatražilo da Kaliniću, koji...

Nastavak na Beta...

Hrvatsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Kalinića

Izvor: NaDlanu.com, 19.Avg.2010

ZAGREB, 19. avgusta 2010. (Beta) - Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića zbog falsifikovanja dokumenata, objavljeno je u sredu na internet sajtu tog tužilaštva. Tužilaštvo je zatražilo da Kaliniću, koji...

Nastavak na NaDlanu.com...

Glavaš primio presudu Vrhovnog suda

Izvor: S media, 20.Avg.2010, 08:59

Osudjeni za ratne zločine nad Srbima u Osijeku Branimir Glavaš primio je 16. avgusta presudu Vrhovnog suda Hrvatske, kojom je kažnjen sa osam godina zatvora, potvrdio je danas Glavaš, kao i jedan od njegovih advokata Ante Madunić...Nakon što je portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.