Hrvatska traži izručenje Zdravka Momića

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 06.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska traži izručenje Zdravka Momića

ZAGREB - Hrvatska će od Francuske tražiti izručenje Milorada Momića, bivšeg pripadnika srpske dobrovoljačke jedinice "Škorpioni" koji je početkom sedmice uhapšen na jugoistoku Francuske, gde se godinama skrivao pod lažnim identitetom.

Nova TV prenosi izjavu portparola hrvatskog ministarstva pravde Vesne Dovranić da će "Hrvatska zatražiti izručenje Momića i za to se već prikuplja potrebna dokumentacija".

"Ministarstvo čeka informaciju francuskih vlasti da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Hrvatska službeno podnela zahtev za izručenje Momića", rekla je Dovranićeva.

Vukovarski Županijski sud potvrdio je da je za Momićem, zbog ratnog zločina na području istočne Slavonije, raspisana poternica.

Momić je uhapšen u ponedeljak kraj Grenobla, na osnovu evropskog naloga za hapšenje izdatog u Srbiji, gde se tereti za zločin protiv čovečnosti, odnosno da je kao pripadnik "Škorpiona" učestvovao u masakru Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

On se nalazi u ekstradicionom pritvoru koji, prema međunarodnim konvencijama, može trajati 40 dana, a u tom periodu države, koje traže begunca, moraju zatražiti njegovo izručenje.

Pa zar da se u Srbiji sudi jos jednom heroju? Ili je on mozda Hrvat koji se uvukao medju srpske dobrovoljce da bi cinio zlocine u njihovo ime. Cekaj, to ne moze da bude, pa Hrvati ne postoje, to su pokatoliceni Srbi. Kako je zlocin komplikovana stvar u Srbiji...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.