Hrvatska poternica za Simom Dubajićem

Izvor: Politika, 03.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska poternica za Simom Dubajićem

Bivši partizanski starešina, koji danas živi u Beogradu, tereti se za smrt 13.000 zarobljenika 1945. godine u Sloveniji

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 3. aprila – Hrvatsko Državno tužilaštvo saopštilo je danas da je istražnom sudiji zagrebačkog Županijskog suda uputilo zahtev za pokretanje krivične istrage protiv Sime Dubajića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava. Tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je predložilo da se preko Ministarstva unutrašnjih poslova za Dubajićem raspiše međunarodna poternica.

Simu Dubajića, koji je inače teško bolestan i s porodicom živi u Beogradu otkako je kao izbeglica napustio rodno Kistanje kod Knina, hrvatske vlasti sumnjiče da je od 26. maja do 5. juna 1945. godine na području Kočevja u Sloveniji kao komandant Motomehanizovanog 4. odreda JA oformio posebnu grupu vojnika i organizovao transport ratnih zarobljenika iz Kočevja do mesta njihove egzekucije na Kočevskom rogu gde ih je ubijeno najmanje 13.000, a tela su im pobacana u prirodne jame.

Sam Dubajić je o tome iscrpno pričao u TV intervjuu Milomiru Mariću još pre nekoliko godina, ali do sada niko na to nije reagovao preko službenih pravosudnih organa, pa se mnogi pitaju zašto je to odjednom „zanimljivo” baš sada. O tome se čulo i u sinoćnoj emisiji zagrebačke HTV „Otvoreno”, u kojoj je emitovan deo ispovesti Sime Dubajića.

Iz beogradskog studija gostovao je i Milomir Marić, kojeg voditeljka zagrebačke emisije skoro i da nije više ništa pitala kada je ponudio da govori, između ostalog, i o prijateljstvu Dubajića s Franjom Tuđmanom, koje je, kako je rekao, „učvršćeno na Kočevskom rogu”.

R. Arsenić

[objavljeno: 04/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pritvor osumnjičenom za ubistvo u Šidu

Izvor: RTS, 04.Apr.2009, 18:37

Stanku M. iz Privine Glave odrđen pritvor zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo Živka K. iz Šida. ..Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova odredili su pritvor Stanku M. (1986) iz Privine Glave zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo Živka K. (1960) iz Šida...U policijskom saopštenju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.