Hrvati bi da Draškovića izruče Belgiji

Izvor: Blic, 26.Jun.2015, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati bi da Draškovića izruče Belgiji

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu danas će podneti žalbu protiv rešenja suda da se uz kauciju od 100.000 evra na slobodu pusti Andrija Drašković (51).

Drašković je uhapšen u utorak na splitskom aerodromu po poternici iz Brisela zbog ubistva albanskog emigranta Envera Hadrija 1990. Odmah je ponudio kauciju od 50.000 evra da bi se branio sa slobode. Sud je, međutim, zahtevao 100.000 evra, uz oduzimanje pasoša da ne bi mogao da napusti Hrvatsku do odluke o ekstradiciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i eventualnog izručenja.

- Županijski sud je doneo rešenje o kauciji i oduzimanju pasoša. Tužilaštvo je protiv toga, tražiće ekstradicioni pritvor i da Drašković bude izručen Belgiji - kaže za „Blic“ Rene Laura, portparolka Županijskog tužilaštva u Splitu.

Vinko Gulišija, Draškovićev advokat u Hrvatskoj, kaže za „Blic“ da njegov klijent najranije može da bude izručen Belgiji za 15 dana, a najduže za dva meseca.

- Uhapšen je na aerodromu kada je trebalo da krene za Beograd. Ne znam kada je došao u Hrvatsku ni da li je u momentu hapšenja s njim bio neko od članova porodice. U zatvoru je u Splitu, dobro je i nije imao nikakvih želja - navodi advokat Gulišija. Draškovićev beogradski advokat Veljko Delibašić bezbrižan je jer, kako napominje, „njegov klijent će biti pušten uskoro“.

- Ako je došlo do neke greške u sistemu, Hrvati će ga pustiti. Ne brinemo i ako su Belgijanci aktivirali istragu. Ako i bude izručen Belgiji, ubrzo će se naći na slobodi - objašnjava Delibašić. Hrvatski mediji pišu da je Drašković pre toga privatnim avionom sleteo na Brač i da mu zbog toga nije kontrolisan pasoš.

- Enver Hadri je bio rodom iz Peći i 60-ih godina prošlog veka prebegao je u Albaniju i postao saradnik albanske tajne službe Sigurimi. Vratio se u Jugoslaviju, gde ga je vrbovala i Udba, pa je bio dvostruki agent - kaže za „Blic“ Božo Spasić, nekadašnji radnik Udbe. Početkom 70-ih emigrirao je u Belgiju.

- Pridružio se pristalicama albanskog kralja u emigraciji Leke Zogua. Informacije do kojih je srpska služba došla kažu da je negde oko 1975. boravio i u Moskvi te da je moguće da je sarađivao i sa KGB-om. Navodno je imao kontakte i sa NATO-om, i to preko ljubavnice koja je, kao visokopozicionirana službenica, radila u sedištu te alijanse u Briselu - kaže Spasić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.