Homen: Zaplenjeno 250 miliona evra od kriminala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2010, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Zaplenjeno 250 miliona evra od kriminala

BEOGRAD -

Primena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom omogućila je da se kriminalcima u proteklom periodu zapleni nelegalna korist u vrednosti od oko 250 miliona evra, izjavio je državni sekretar Slobodan Homen.

Ukazujući da je Zakon tokom 2010. godine doživeo svoju punu primenu, Homen je istakao da je on ključan kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i izrazio očekivanje da će naredne godine biti zaplenjeno još najmanje100 miliona evra vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nelegalne imovine.

"Pokazalo se kao tačno ono što smo znali, a to je da nije dovoljno nekoga osuditi na zatvorsku kaznu nego da treba zadati udarac pravo u ono zbog čega i nastaje kriminal, a to je pribavljanje protivpravne imovinske koristi", naglasio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima do sada je najviše imovine zaplenjeno od osumnjičenih za distribuciju droge i osoba podložnih korupciji, ali i onih koji su se bavili drugim oblicima kriminala.

Oduzeta imovina

Prema podacima Ministarstva pravde do sada je, što privremeno što trajno, oduzeto 23 kuće, 57 stanova, 11 lokala, 10 garaža, 16 privrednih društava, četiri hotela, pet restorana, jedan bife, dve trećine sindikalnog odmarališta u Hrvatskoj, jedna autobuska stanica, dva apartmana na Tari, kao i 49 hektara zemlje na Zlatiboru, rekao je Homen.

Površina zaplenjenih objekata, prema Homenovim rečima, iznosi oko 7.000 kvadratnih metara, a rentiranjem objekata se mesečno ubira prosečno 15.000 evra.

Samo od odbeglog vođe kriminalne grupe optužene za međunarodni šverc Darka Šarića, kao i njegovih saradnika i rođaka oduzeto je devet kuća, 13 stanova, tri garaže, jedan poslovni prostor, zatim privredna društva "Putnik ad", "Palić ad", "i "Vojvodina ad" u okviru kojih posluje više hotela, restorana i odmarališta, kao i preduzeća "Jedinstvo gajdobra", "Municipijum Doo" i "Mitrosrem", rekao je Homen.

On je dodao je da je od Šarića oduzeto i 6.000 hektara oranica u Vojvodini, a da se očekuje oduzimanje još oko 10.000.

Državni sekretar je ukazao da Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom preko računa Narodne banke Srbije raspolaže i sa 1,78 miliona dinara i 726.234 evra, a od toga je više od pola miliona evra zaplenjeno samo od jednog Šarićevog saradnika Dragana Labudovića.

Takođe, do sada je oduzeto 90 automobila od kojih 72 potiču od takozvane sms mafije, dok je 18, uglavnom najskupljih džipova i limuzina zaplenjeno od Šarićeve i kriminalne grupe Darka Eleza.

Ustupljena zaplenjena imovina

Državni sekretar ističe da u 2010. godini "nismo samo oduzimali već smo i davali".

Tako je kuća Darka Eleza optuženog za trgovinu heroinom data na korišćenje opštini Zvezdara, dok je jedan objekat na Bežanijskoj kosi dat Republičkom zavodu za zdravlje za decu obolelu od karcinoma.

Gradu Beogradu ustupljen je privatni vrtić oduzet od saradnice Darka Šarića, dok je kuća Branislava Uskokovića na Vračaru preuređena u vrtić, a isto će biti učinjeno i sa kućom Milorada Ulemeka na Ceraku.

Data je pomoć telefonskom savetovalištu "Halo beba", a stalno se od zakupa zaplenjenih lokala finansiraju i narodne kuhinje.

Pomenuti automobili, podseća državni sekretar, dati su na korišćenje Jedinici za finansijske istrage MUP-a, Tužilaštvu za organizovani kriminal i drugim državnim organima.

Borba protiv korupcije

Osim borbe protiv organizovanog kriminala i međunarodnih trgovaca drogom, Srbija je suočena i sa borbom protiv korupcije, koja je prema Homenovim rečima, suštinsko zlo u našem društvu.

"To jasno pokazuje i lestvica "Transparensi internešenela", rekao je Homen i najavio odlučnu borbu protiv korupcije u sledećoj godini i zaplenu imovine, koja će se sliti od raznih korupcionaških afera.

"Možemo da gledamo i druge slučajeve za koje se sada vodi finansijska istraga, pre svega slučaj Karić, kome je deo imovine već oduzet kroz finansijsku istragu. Drugi značajniji deo zaplene se očekuje kroz finansijsku istragu koja je u toku", rekao je on.

Pripremljen set zakona

Državni sekretar ukazuje da se kroz primenu Zakona o oduzimanju imovine pokazalo kako su kriminalci "prljav novac" ulagali uglavnom u privatizaciju preduzeća jer nije postojala jasna kontrola samog postupka privatizacije, ali i u kupovinu zemljišta.

Izuzev primene tog Zakona, koji je ostavio najupečatljivije rezultate, Ministarstvo pravde je pripremilo čitav set zakona koji bi trebalo da dovrše reformu pravosuđa.

"U pitanju su zakoni koji će s jedne strane približiti srpsko zakonodavstvo zakonodavstvu EU, a s druge strane biće u najboljem interesu građana radi bržih i efikasnijih postupaka", rekao je Homen.

Važno je da se ovi zakoni potpuno poklapaju i sa akcionim planom Vlade Republike Srbije koji je važno usvojiti i ispuniti radi dobijanja statusa kandidata za EU i datuma otpočinjanja pregovora, istakao je on.

Najvažniji zakoni su o javnim beležnicima, o izvršenju, o finansiranju političkih stranaka, o parničnom postupku i novi zakon o krivičnom postupku.

"Svi ovi zakoni su završeni, prošli su javnu raspravu, pribavljena su i mišljenja međunarodnih institucija jer je od ključne važnosti da budu u skladu sa standardima EU i naša su očekivanja da će svi biti i usvojeni u Skupštini Srbije na proleće, a što je najvažnije da budu svi usvojeni do juna meseca kada je i poslednji rok za ispunjavanje obaveza Republike Srbije prema Evropskoj komisiji", naglasio je Homen.

Dva sporazuma o regionalnoj saradnji

Pozitivan korak srpskog pravosuđa na putu na evropskim integracijama ove godine bilo je i zaključenje dva ključna sporazuma za regionalnu saradnju na suzbijanju organizovanog kriminala, ali i drugih oblika kriminaliteta, a to su sporazumi o izručenju državljana sa Crnom Gorom i Hrvatskom.

"Mi ćemo se truditi da sa svim drugim bivšim jugoslovenskim republikama zaključimo slične sporazume, a predstoji nam zaključenje sa Italijom i sa SAD", napomenuo je državni sekretar.

Na ovaj način, kako je istakao, pokazujemo da Srbija ima pravosuđe kome veruje i međunarodna zajednica i EU i SAD jer ti sporazumi podrazumevaju da te države "sopstvene državljane izručuju nama da im se sudi u Srbiji".

"Mislim da većeg priznanja za rad srpskog pravosuđa zaista ne može biti od strane međunarodne zajednice", naveo je Homen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.