Homen: Država će se obračunati sa huliganskim grupama

Izvor: Blic, 14.Okt.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Država će se obračunati sa huliganskim grupama

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je danas da će se država žestoko obračunati sa huliganima i neće dozvoliti ni njima, niti njihovim eventualnim nalogodavcima i finansijerima da zaustave ili uspore evropski put Srbije.

"Huligani koji su pravili nerede po Đenovi nisu pojedinačni izgrednici, već dobro koordinirana i organizovana grupa koja je svojim divljanjem urušila ugled Srbije, svesno želeći da spreči evropsko kretanje Srbije i devalvira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve što je do sada učinjeno", rekao je Homen Tanjugu.

On je istakao da će organizovane grupe huligana, koje pod velom navijanja vrše nasilje i krivična dela, ubuduće biti procesuirane kao kriminalne organizacije.

Prema njegovim rečima, na tužilaštvu je da proceni kako će procesuirati takve izgrednike, ali je prema svim dosadašnjim indicijama i podacima reč o organizovanim grupama koje vrše najteža krivična dela, od pokušaja ubistva, nanošenja teških i lakih telesnih povreda, krađa, razbojništva...

Napominjući da je Ministarstvo pravde u stalnoj komunikaciji sa italijanskim pravosuđem povodom inicidenata u Đenovi, Homen je naveo da od odluke italijanskih nadležnih organa zavisi da li će uhapšeni izgrednici biti procesuirani pred njihovim sudovima, s obzirom da su krivična dela počinjena na teritoriji Italije ili će ih deportovati Srbiji.

Govoreći o mogućnoj zabrani navijačkih grupa o čemu treba da odluči Ustavni sud, državni sekretar je naveo da time ipak neće biti sprečeno nedolično ponašanje njihovih članova.

"Svesni smo da to neće sprečiti navijače da se i van formiranih udruženja nedolično ponašaju. Međutim, postupci pred sudovima, krivično gonjenje, pa i otkrivanje eventualnih nalogodavaca, finansijera i organizatora, svakako će biti mera koja će ih sprečiti da dalje deluju", rekao je Homen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.