Izvor: B92, 31.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Graničar kažnjen sa godinu dana

Beograd -- Graničar Vojske SCG, koji je ubio Albanca Dašnima Hajrulahua (15) koji je ilegalno prelazio granicu, osuđen je na godinu dana.

Okružni sud u Nišu osudio je Dejana Jovanovića iz Vranja, desetara po ugovoru u Vojsci Srbije i Crne Gore, na godinu dana zatvora zbog povrede čuvanja državne granice, zbog ubistva Albanca Dašnima Hajrulahua (15), koji je ilegalno prelazio granicu.

Kako je rečeno agenciji Beta u tom sudu, Jovanović je osuđen jer je prekršio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propis u graničnoj službi i nije pravilno upozorio Hajrulahua pre nego što je pucao u njega.

Veće kojim je predsedavao sudija Radomir Mladenović osudilo je Jovanovića jer 7. januara u graničnom pojasu sa Makedonijom kod Preševa, kao vođa granične patrole, nakon izdavanja komandi "Stoj, stoj, pucaću" i "Stoj, pucam", nije ispalio jedan hitac u vazduh, već je sa 244 metara otvorio vatru iz automatske puške u pravcu Hajrulahua.

Osuđeni se pred sudom branio da je postupio po pravilima službe jer je Hajrulahua upozorio hicem u vazduh kada je pola časa ranije izlazio iz graničnog pojasa prema Makedoniji, a da nije trebalo da ponavlja tu radnju kada je utvrdio da se isto lice vraća u granični pojas Srbije.

Pogibija Hajrulahua početkom godine izazvala je proteste albanskog stanovništva na jugu uže Srbije, a tu oblast tada je posetio državni i vojni vrh.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.