Gotovina na sudu zbog zločina u BiH?

Izvor: Večernje novosti, 16.Avg.2016, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovina na sudu zbog zločina u BiH?

Novi dokazi stigli iz Haga u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Hrvatskom generalu na teret se stavljaju zločini u regionu Livna U TUŽILAŠTVO Bosne i Hercegovine stigla je dokumentacija koja se odnosi na generala Antu Gotovinu, pravosnažno oslobođenog u Hagu, i na još jednog hrvatskog oficira, nezvanično saznaju "Novosti". Reč je, navodno, o novim dokazima koji su stigli do Tužilaštva Haškog tribunala, a koje ih je prosledilo Tužilaštvu BiH, Odseku za ratne zločine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Prema našim saznanjima, Gotovini i jednom njegovom saborcu na teret se stavljaju ratni zločini tokom minulog rata u regionu Livna. Naš izvor tvrdi da je ih Haga stigla obimna pisana dokumentacija, ali i više sati snimljenog razgovora. Tužilaštvo BiH, kako se moglo čuti, sada je na potezu da li će podići optužnicu ili ne. Naši izvori naveli su i ime tužioca koji je već zadužio predmet u vezi sa Gotovinom i njegovim saborcem. I za iole upućene, ovaj predmet predstavlja svojevrstan "vruć krompir" u rukama pravosuđa BiH. "Novosti" su tražile odgovor na ova pitanja od portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića. Iz Tužilaštva nam je stigao samo odgovor da na tu temu ne mogu da daju nikakav komentar. General Ante Gotovina oslobođen je krajem 2012. godine u Haškom tribunalu skoro svih tačaka optužnice za zločine u "Oluji". Žalbeno veće tada je poništilo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora. Prethodno su Gotovina i Mladen Markač bili osuđeni za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine, a Markač je dobio 18 godina zatvora. Žalbeno veće ih, ipak, oslobađa krivice za progone, deportacije, ubistva, zločine protiv čovečnosti, pljačku imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja... Jedino je ustanovljeno da je Gotovina znao za kaznena dela koja su počinjena i da je ta dela trebalo da istraži, što je, prema Raspravnom veću, propustio da učini. Pošto je oslobađajuća presuda iščitana, hrvatska vlada je odmah uputila avion u Hag, u kom su po generale otišli ministri veterana i odbrane.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Tona" dokumenata i snimaka dokaz krivice Ante Gotovine

Izvor: Večernje novosti, 17.Avg.2016, 11:01

Tužilaštvo BiH bi moglo da prosledi "vruć krompir" kolegama u Zagrebu. Dokazi u dvadesetak kutija i najmanje 100 sati snimljenih razgovora. Haški tužioci u kontaktu sa Sarajevom KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, iz Haškog tužilaštva je u Sarajevo, u Odsek za ratne zločine...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.