Izvor: Blic, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš: Upozoravao sam na ubistva srpskih civila

Branimir Glavaš, koji je danas iznosio svoju obranu na suđenju za ratni zločin u Osijeku 1991. godine, pred sudskim većem je izjavio da je na ubistva srpskih civila upozoravao tadašnji državni vrh, ali da su zločini "skrivani u fioci".

Odgovarajući na pitanja odbrane i tužilaštva, Glavaš je kazao kako je o tome pričao i nedavno u Saboru kada se raspravljalo o ukidanju njegovog poslaničkog imuniteta, ali je bivši šef osječke policije Vladimir Faber "iz fioke vadio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo one slučajeve za koje je procenjeno da bi ih mogao povezati s njim".

"Po političkom nalogu se nije diralo u druge slučajeve jer se nisu mogli dovesti u vezu sa mnom", konstatovao je Glavaš i ponovio da je suđenje "montirani politički proces" protiv njega.

Na pitanje svog advokata Ante Madunića da li je 1990. i 1991. godine on organizovao odbranu Osijeka, Glavaš je odgovorio potvrdno.

Objasnio je da je u to vreme prema instrukcijama državnog vrha formirao i pripremao odbranu grada, a budući da je Hrvatska formalno bila u sastavu SFRJ to su, kako je rekao, morali da rade u tajnosti.

Na pitanje državne tužiteljke Jasmine Dolmagić da li je znao za ubistva civila srpske nacionalnosti Čedomira Vučkovića, Glavaš je odgovorio da je za to ubistvo saznao iz štampe, da mu nije bio poznat ni uzrok smrti, kao i da je za toksikološki nalaz ubijenog Vučkovića saznao tek na sudskom procesu.

Prema optužnici Zoran Brekalo i Krunoslav Fehir su u garaži pored Štaba narodne obrane mučili civile Đorđa Petkovića i Ccedomira Vučkovića, nakon čega je Brekalo naterao Vučkovića da popije kiselinu iz akumulatora.

Vučković je u agoniji pokušao da beži iz garaže, nakon čega ga je ubio Krunoslav Fehir, koji je danas kao svedok pokajnik ključni adut optužnice. Prema navodima optužnice, Glavaš je naredio "da ubiju i onog drugog", odnosno Petkovića.

Uz Branimira Glavaša, na optuženičkoj klupi su i suoptuženi Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Svi oni optuženi su u postupku poznatom u hrvatskoj javnosti kao "slučaj selotejp". Oni se terete da su po naredbi Branimira Glavaša 1991. godine u Osijeku hapsili, maltretirali i potom likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, koji su nakon ubistva bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Pored toga, protiv Glavaša se vodi i drugi postupak, poznatiji pod nazivom "slučaj garaža". U tom postupku Glavaš se kao bivši šef osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu tereti da je u garaži maltretirao, a potom likvidirao dvojicu civila srpske nacionalnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.