Geomagnetna oluja oštetila Starlink satelite Spejs eksa (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2022, 08:10

Geomagnetna oluja oštetila Starlink satelite Spejs eksa (VIDEO)

Spejs eks je saopštio da je geomagnetna oluja upravo osudila 40 internet satelita Starlink na – pad.

Sateliti su lansirani 3. februara, da bi ih pogodila oluja dan kasnije.

Kompanija Ilona Maska je u procesu gubitka do 40 potpuno novih Starlink internet satelita zbog geomagnetne oluje koja je nastala samo dan nakon lansiranja flote prošle nedelje.

Raketa Falkon 9 lansirala je 49 Starlink satelita u četvrtak (3. februara) iz svemirskog centra Kenedi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Floridi. Dan kasnije, geomagnetna oluja iznad Zemlje malo je povećala gustinu atmosfere, povećavajući otpor satelitima.

„Preliminarne analize pokazuju da je povećan otpor na malim visinama sprečio satelite da budu u bezbednom režimu, a do 40 satelita će ponovo ući ili su već ponovo ušli u Zemljinu atmosferu", objavljeno je iz Spejs eksa.

Kako dodaju u kompaniji, nema opasnosti usled ove situacije, a svaki od satelita nema težinu veću od 260 kilograma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.