Izvor: Blic, 13.Jul.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General major Đukić se izjasnio da se ne oseća krivim

U splitskom Županijskom sudu danas je počelo suđenje penzionisanom general majoru nekadašnje JNA Borislavu Đukiću na kojem se on izjasnio da se ne oseća krivim za rušenja brane Peruča 1993. godine za šta ga, inače, tereti hrvatska optužnica.

Optužnica Đukića tereti da je kao zapovednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa nakon naredbe zapovednika korpusa i, kako se navodi, srpske paravojske generala Ratka Mladića i Mile Novakovića zajedno sa majorom Milanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Koricom, zapovednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao komandu o rušenju brane sa 30 tona eksploziva.

Tvrdi se da je eksplozija prouzrokovala štetu od 90 miliona kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset miliona tadašnjih nemačkih maraka.

Hrvatski mediji su preneli da je na optuženičku klupu u Splitu seo samo Đukić je se Ratko Mladić u Hagu, Korica je nedostupan, a Novaković je preminuo prošle godine. Đukić je odbio ponudjenog prevodioca sa hrvatskog jezika, rekavši da mu ne treba jer je u školi učio srpski.

Tužilaštvo je predložilo ispitivanje ukupno 28 svedoka, mahom se radi o srpskim i hrvatskim vojnicima i zaposlenima u bezbednosnim službama, kao i veštacima.

Očekuje se da će tokom sudjenja biti čitai delovi ratnog dnevnika Ratka Mladića kojeg je splitskom sudu ustupio sud u Hagu.

S druge strane Đukićeva odbrana osporava pravnu kvalifikaciju optužnice i činjenični opis.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.