Eksplozija u Galenici

Izvor: B92, 06.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u Galenici

Beograd -- Na Vojno-medicinsku akademiju primljene su 24 osobe, nakon požara u magacinu pesticida fabrike Galenika Fitofarmacija u Zemunu.

Dežurni lekar Zoran Šegrt izjavio je Televiziji Foks da su dve osobe zadobile teže opekotine. Načelnik sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je za B92 da je požar izbio posle eksplozije u magacinu pesticida u fabrici Galenika. Požar je gasilo 45 vatrogasaca.

"Reč je o manjoj eksploziji koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbila, po svojoj prilici, u tehnološkom procesu i koja je uništila sudove u kojima su se nalazile otrovne materije. Četrnaest vatrogasaca se nalazi na VMA", rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, oni nisu povređeni.

"Oni su smešteni zarad prevencije i kontrole njihovog zdravstvenog stanja s obzirom da se radi o momcima koji su se nalazili u prvoj ekipi na licu mesta. Sama intervencija trajala je relativno dugo, zbog činjenice da rad sa agresivnim materijama nije moguć osim u specijalnim odelima. Situacija je pod kontrolom i nema opasnosti od novih eksplozija", kaže Marić.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović pozvao je građane koji žive u okolini Galenike da tokom noći ne izlaze iz svojih kuća i da zatvore prozore jer se posle eksplozije u vazduhu nalaze čestice fosfornih pesticida koji se koriste za uništavanje biljnih vaši.

"Građani mogu da osete tegobe prilikom disanja, nekada i povraćanje, nesvesticu. S obzirom da smo imali pozive građana iz naselja Zemun Polje i Altina, merili smo zagađenje i ono je prelazilo nekoliko puta dozvoljenje granice. Stoga smo preporučili građanima, pogotovo onima koji su osetljiviji i imaju problema sa disanjem, kada su deca i stariji u pitanju, da ne izlaze napolje i zatvore prozore. Do sutra očekujemo da se sve stabilizuje s obzirom da se sam taj pesticid razgrađuje, a očekujemo i da vetar sve to za nekoliko sati raznese", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.