Izvor: Politika, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvesta evra za lažni zapisnik o udesu

Nikada nisam zahtevao novac, bili smo drugari. Knežić je bio predusretljiv, uvek mi je plaćao piće, rekao je optuženi policajac Lazar Popjovanov Optuženi saobraćajni policajac Lazar Popjovanov rekao je, juče u nastavku suđenja "saobraćajnoj mafiji" u Specijalnom sudu u Beogradu, da je sačinjavao zapisnike o uviđaju saobraćajnih nesreća koje se nisu dogodile. On je rekao da je mislio da čini uslugu prijatelju, prvooptuženom Slobodanu Knežiću, zbog čega mu zauzvrat nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tražio novac.

– Slobodan mi se, prilikom upoznavanja, predstavio kao veštak štete na motornim vozilima. Zamolio me je da mu učinim uslugu i napravim fiktivni zapisnik sa uviđaja da bi njegov prijatelj mogao da naplati štetu. Nije mi nudio novac. Razmislio sam i pristao, posle čega smo se našli. Sedeli smo u mojim kolima, predao sam mu zapisnik, a on je me pitao koliko tražim. Rekao sam mu ništa, ali kada je izašao iz kola video sam da je u pregradi od suvozačevih vrata ostavio oko 200 evra – objasnio je Popjovanov.

Optuženi je rekao da je od tada počeo intenzivno da se druži sa Knežićem i da je povremeno, kao njegov prijatelj, sačinjavao zapisnike o uviđaju saobraćajnih nesreća na osnovu dokumenata koje mu je prvooptuženi donosio. Popjovanov je napomenuo da je samo još u jednom slučaju uzeo 200 evra.

– Nikada nisam zahtevao novac, bili smo drugari. Knežić je bio predusretljiv, uvek mi je plaćao piće i davao druge poklone. Bio sam mu nekako podređen. Kada sam video da sam duboko otišao u zloupotrebi položaja, da to više nije usluga prijatelju, prekinuo sam kontakt sa njim – rekao je Popjovanov.

Prema optužnici Popjovanov je usluge pravljenja zapisnika sa navodnih uviđaja naplaćivao po 500 evra i ovako je "zaradio" oko 6.500 evra.

Iako je prvooptuženi Knežić prilikom iznošenja odbrane rekao da jedva čeka da se suoči sa Popjovanovim i da će tada otkriti "mnoge stvari", juče je samo kratko rekao: "On laže, sve je izmislio. U ovoj fazi postupka neću da se izjašnjavam".

Iznoseći odbranu, Zoran Đorđević, okrivljeni policajac rekao je da mu je drugooptuženi Zoran Stanojević obećao poklon ukoliko mu sačini zapisnik sa uviđaja. On je napomenuo da je Stanojevića upoznao prilikom rutinske kontrole saobraćaja.

– Pitao me je šta radim i kako živim. Onda mi je rekao da mu treba zapisnik sa uviđaja. Pretpostavio sam da mu treba za naplatu osiguranja. Prvo nisam pristao, ali kasnije jesam. Doneo mi je svu potrebnu dokumentaciju, na osnovu koje sam napravio zapisnik. Opisao mi je kako treba da izgleda navodna saobraćajna nesreća. Dobio sam od Stanojevića dva puta po 500 evra – ispričao je Đorđević.

Za razliku od svojih kolega, optuženi Dušan Đurković, saobraćajni policajac, rekao je da navodi optužnice nisu tačni i da je on svoj posao radio pošteno i najbolje što je mogao. On je negirao da je primio mito i sačinio lažni zapisnik sa uviđaja.

"Saobraćajna mafija" je prema optužnici falsifikovala zapisnike o uviđaju saobraćajnih nesreća koje se nisu dogodile i povećavajući navodne šete na vozilima oštetila nekoliko osiguravajućih kompanija za oko 200.000 evra.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 13.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.