Dva miliona dinara za obrazovanje romskih mališana

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2015, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva miliona dinara za obrazovanje romskih mališana

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin potpisao je ugovore sa predstavnicima 14 lokalnih samouprava u AP Vojvodini, koji su namenjeni dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje podrške obrazovanju romske dece uzrasta od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Vrednost konkursa je dva miliona dinara, a ukupno 1.565 mališana romske nacionalnosti u našoj pokrajini imace benefite u obrazovanju, zahvaljujući tome što su njihove lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << samouprave konkurisale za ova sredstva.

U ovom programu sa pola sredstava učestvuju sledeće lokalne samouprave: Bela Crkva, Kovin, Kikinda, Pećinci, Subotica, Ruma, Žitište, Odžaci, Srbobran, Plandište, Bač, Bački Petrovac, Ada i Senta.

Vasin se prilikom potpisivanja ovih ugovora u Pokrajinskoj vladi zahvalio predstavnicima lokalnih samouprava iz pokrajine, koji su umeli da prepoznaju značaj ovog konkursa koji treba da omogući olakšice u školovanju romskih osnovaca u njihovim sredinama.

"Sigurno je da ce ovaj novac, koji čini skroman iznos, poslužiti svrsi i da ce se deo romskih mališana, koji se mogu uklopiti u ovaj iznos, iskoristiti šansu da na ovaj način dobiju nove udžbenike i školski pribor, što će im olakšati upis u naredni razred u ovoj školskoj godini. Zadovoljstvo je pratiti događaje sektora za unapređivanje položaja romske populacije, jer se u okviru konkursa sa malim iznosima sredstava, postižu veliki efekti", rekao je Vasin.

Direktor Kancelarije za inkluziju roma Duško Jovanović izneo je zadovoljstvo što je, kako je naglasio, romski problem prevazišao granice Srbije i što je u okviru EU romsko pitanje pod prioritetom u smislu da je reč o zajednica koja je na ivici egzistencije.

On je naveo da je obrazovanje pogotovo važan činilac za Rome, i istakao da samo obrazovan čovek može danas biti konkurentan na tržištu rada i da nade svoje mesto u društvu, zahvalivši se tako lokalnim samouprava koje su pokazale razumevanje i prepoznale ovu činjenicu od ogromnog značaja i za romsku populaciju.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.