Drže se kućnog praga i svog inata

Izvor: Blic, 30.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drže se kućnog praga i svog inata

KNJAŽEVAC - Dvadesetak kilometara od Knjaževca smestilo se Bučje čiji meštani, kao oni Gali okruženi Rimljanima, tvrdoglavo i ponosito brane rodnu grudu, ali na posve jedinstven način. Muške glave ovog sela ni po koju cenu ne napuštaju rodni dom.

Uselila im se planina u krv, a devojke i žene okolnih mesta još tvrdoglavije neće u Bučje, pa niti hoće breg Muhamedu, niti Muhamed bregu.

- Tvrdoglave žene, nema šta! Evo, imamo više od 200 stanovnika, a oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 40 momaka od 20 do 50 godina. Pa kad im pridodaš možda još toliko samaca kojima su žene utekle u civilizaciju, nije ni čudo što postadosmo muško selo. Ujutru kad odemo u prodavnicu, pa se sakupimo sve muške glave, ima da vidiš čudo! Misliš, pričaju ovi o politici, a mi jok! Pričamo, brate, koji prašak najbolje pere na kuvanje, da l’ u sarmu ide vruća il’ 'ladna zaprška, na kol’ko stepeni se peglaju džemperi - govore meštani.

Ovi muškarci, tvrdoglavi baš kao Gali, ne pristaju da se fotografišu, da se predstave, da ispričaju javno svoj samački život. Može sve, ali nezvanično, preovladao je planinski ponos. Kažu da rade sve ženske poslove, muzu krave, prave sir, kuvaju i mese hleb.

Predsednik saveta Mesne zajednice Bučja, momak Goran Dragutinović (44), konobarisao je desetak godina u Knjaževcu. Bilo je devojaka, i te kako, mogao je da se ženi koliko puta je hteo, al’ uslov da napusti selo nije mogao da ispuni.

- Neće devojke u selo i gotovo! A ja, ajde, rešio da probam gradski život, da vidim mogu li otići odavde. Rešim pa odem kod prijatelja u Beograd. Sedeo sam jedan, pa drugi dan, a treći, vidim ja, neće duša, pa se vratim. Ne bih mogao u grad i gotovo - kaže Goran.

U selu ima i žena, ali sve su u braku. Zanimljivo je da samci od njih nikada ne uzimaju savete o domaćinstvu ili recepte, već samo međusobno razmenjuju iskustva o kućnim poslovima. Neće, kažu, da se brukaju.

- Jes’, ne uzimaju recepte, al’ 'oće da uzmu nešto drugo. Da vam deda kaže što nam muško selo opstaje: zato što kod nas cveta švaleracija. Zimi je malko teže, ali kad ozeleni, šuma sve sakrije. Ma to švalerisanje je normalna stvar, žena koliko hoćeš, tu su i susedna sela, a naši momci kršni, sve puca - kaže jedan stariji meštanin.

A da žene neće u selo, kažu ovi muškarci, najbolje govori primer samca Lazara Jocića.

- Eto, on je vojni penzioner, ima 30.000 dinara penziju, a nijedna nije došla da se raspita za njega - tvrde oni.

Taj vojni penzioner, koji ima 85 godina, najstariji je samac u selu.

- Samujem 18 godina. Radim sve kućne poslove, kuvam, čistim i svako jutro popijem čašu jogurta u koji sam razbio sveže jaje. Naučio sam da zdravlje na usta ulazi kad sam kao major čuvao Tita i sa njim obišao celu zemaljsku kuglu. E, Tito je obavezno ponedeljkom i petkom jeo ili kačamak ili proju - priseća se samac Lazar.

Niko od njih ne priznaje da mu nedostaje ženska ruka. Ali zato svi govore kako ovdašnje devojke, sve do jedne, imaju razrađenu šemu odlaska.

- Trenutno u selu imamo tri devojke i svaki čas čekamo da odu. Imaju one plan, nego šta. Kako koja stasa, ode u goste kod prijatelja ili rođaka u neko veće mesto, pa tako zarede iz grada u grad, od rođaka do rođaka, sve dok se ne zaljube, udaju i tako postanu varošanke.

U selu je i momak Momčilo Stefanović (51), blagajnik crkvenog odbora. Neće, kaže, da govori o svom momačkom životu, ali naglašava da odlično mesi hleb, kuva, muze, pravi sir. Tu je i Milan Sibinović (24) koji pomaže ocu u seoskoj prodavnici.

- Trenutno nemam devojku, ali sam optimista, sigurno će neka pristati da dođe u selo - kaže Milan.

Optimisti su bili i onih sedamdesetak muškaraca po kojima selo dobi nadimak „muško". A ovde ima svega: lepih kršnih i imućnih momaka, selo ima tri prodavnice, struju, vodu, dva autobusa dnevno do Knjaževca... Džabe, neće devojke, pa neće. A momci ko momci, drže se kućnog praga i svog inata. Niti pristaju na provodadžisanje, niti su ikad pomišljali da daju oglas za ženidbu.

- More, nećemo valjda ženske po novine da tražimo - gotovo uglas kažu ovi momci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.