Izvor: B92, 20.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija Srbije: Advokati krše pravni Kodeks

Beograd -- Društvo sudija Srbije je ocenilo da su u krivičnom postupku koji se vodi zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića neki advokati grubo prekršili svoj Kodeks, zloupotrebili prava, povredili ugled suda i napadima na predsednika veća urušili ugled svoje profesije. "Integritet sudskog postupka i suda kao institucije dužni su da svojim ponašanjem pred sudom obezbede i advokati. Oni, prema Kodeksu profesionalne etike, pored zaštite interesa klijenata, moraju da služe interesima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde", navodi se u saopštenju Društva sudija Srbije. Dodaje se da bi advokati svojim profesionalnim i javnim delovanjem i ličnim primerom trebalo da doprinose vladavini prava, društvu zasnovanom na poštovanju zakona, zaštiti i unapređenju ljudskih prava.

Društvo sudija upozorava i da se načinom na koji se izveštava sa suđenja, paušalnim, nestručnim, senzacionalističkim i zlonamernim komentarima, kritikama i prognozama odluka suda unosi nedoumica i kod javnosti stvara osećanje nepoverenja prema sudu, urušava integritet suda i sudskog postupka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.